No kāda ēdiena jāatsakas, lai pasargātu sevi no depresijas un nelāga noskaņojuma? 14
Pētījums liecina, cilvēks var kļūt nomākts, nemierīgs un pat ieslīgt depresijā, pārlieku daudz ēdot čipsus un fritētus ēdienus, tostarp dažādas uzkodas, vēsta “DailyMail”.
Apvienotajā Karalistē tika aptaujāti vairāk nekā 140 000 cilvēku, kuriem bija jāaizpilda anketa par savām maltītēm beidzamo 24 stundu laikā.
Tie, kuri apgalvoja, ka ēd vismaz vienu porciju cepta/fritēta ēdiena dienā, norādot, ka tā ir tipiska viņu uztura sastāvdaļa, par 12% vairāk sajuta trauksmi un nemieru nekā tie, kuri neēda šādi pagatavotu pārtiku. Viņi trauksmi, nomāktību un depresijas pazīmes izjuta 7% mazāk gadījumu.
Ekspertiem ir aizdomas, ka akrilamīdam – ķīmiskai vielai, kas veidojas, kad cieti saturoši produkti, piemēram, kartupeļi, tiek fritēti vai cepti augstā temperatūrā – var būt saistība ar cilvēka smadzenēm.
Ir izpētīta arī akrilamīda saistība ar aptaukošanos un sirds un asinsvadu slimībām. Eksperimentos ar dzīvniekiem iegūti pierādījumi, ka ķīmiskā viela var ietekmēt to, kā organisms regulē holesterīna līmeni, kas varētu būt saistīts ar trauksmi un depresiju.
Pētījumā konstatēts, ka tieši vīrieši un gados jaunāki cilvēki regulāri ēd ceptu/fritētu pārtiku. Saikne starp pārtiku un depresiju, kā arī trauksmi visizteiktāk tika konstatēta vīriešiem līdz 60 gadu vecumam.
2022./2023. gadā vidēji 37% sieviešu un gandrīz 30% vīriešu saskārušies ar augstu trauksmes līmeni, savukārt 10% apgalvojuši, ka savas dzīves laikā piedzīvojuši depresiju.