No bērnības līdz vecumdienām. Jauns pētījums atklāj, kā uzturs visa mūža garumā ietekmē prāta spējas vecumdienās 12
Jauni pētījumi liecina, ka tas, ko ēdat, kad esat jauns un pusmūžā, var būtiski ietekmēt jūsu smadzeņu darbību novecojot, vēsta “Newsweek”.
Pēc 65 gadu vecuma mūsu kognitīvā veiktspēja bieži sāk pasliktināties, un smagākas veselības problēmas, piemēram, demence, bieži vēl vairāk pasliktina esošo situāciju. Pētījumi ir parādījuši, ka veselīga uztura saglabāšana 60 un 70 gadu vecumā var palīdzēt novērst šo ar vecumu saistīto kognitīvo spēju samazināšanos. Taču ir bijis mazāk pētījumu par to, kā mūsu ēšanas paradumi visa mūža garumā ietekmē kognitīvo spēju samazināšanos novecojot.
Jaunā pētījumā Tuftas Universitātes pētnieki analizēja datus, kas ievākti no vairāk nekā 3000 indivīdiem gandrīz septiņas desmitgades, lai noteiktu, kā ēšanas paradumi cilvēka dzīves laikā – no 4 līdz 70 gadiem – var ietekmēt viņu kognitīvās spējas dzīves nogalē.
Tiek uzskatīts, ka augstas kvalitātes uzturs ir bagātas ar augļiem, dārzeņiem, pākšaugiem, pilngraudu produktiem un ar mazāku nātrija saturu, mazāku pievienoto cukuru, kā noteikts 2020.–2025. gada uztura vadlīnijās amerikāņiem.
Savā analīzē komanda atklāja skaidru saistību starp uztura kvalitāti un kognitīvajām spējām vēlākā dzīvē.
turpretim tikai aptuveni 7% no tiem, kuriem bija kvalitatīvs uzturs, novēroja ievērojamu kognitīvo spēju samazināšanos, salīdzinot ar citiem līdzīga vecuma senioriem.
Šie sākotnējie atklājumi liecina, ka ir svarīgi izveidot veselīgus uztura modeļus agrīnā dzīves posmā, lai atbalstītu un uzturētu veselību visas dzīves garumā.
“Mūsu atklājumi sniedz arī jaunus pierādījumus, kas liecina, ka uztura modeļu uzlabojumi līdz pusmūžam var ietekmēt kognitīvo veiktspēju un palīdzēt mazināt iespējamo kognitīvo spēju pasliktināšanos vēlākos gados,” skaidro Kellija Kara Tuftas universitātes absolvente.
Pētnieki saka, ka veselīgs uzturs, kas bagāts ar augu izcelsmes pārtiku, kas bagāta ir ar antioksidantiem un nepiesātinātajiem taukiem, var atbalstīt smadzeņu veselību, samazinot toksisko vielmaiņas blakusproduktu radītos bojājumus un uzlabojot asinsriti.
Šis ir pirmais šāda veida pētījums, kas izseko diētu saistību ar kognitīvajām spējām visa mūža garumā.