Neturi ķirbi uz skapjaugšas! Idejas, ko gardu no tā pagatavot 0
Pasaules apceļotājs Kristofors Kolumbs uz Eiropu atveda arī ķirbi, ko eiropieši ilgu laiku dēvēja par indiāņu ābolu.
UZZIŅA
• ĶIRBJU sēklas ir lieliska uzkoda. Tās satur vielas, kas aizsargā un stiprina zobus, kaulus, matus un nagus. Visvērtīgākās ir kailsēklu ķirbja sēklas (bez čaumalas), tās satur 50–60% eļļas, un no tām gatavo slaveno ķirbju sēklu eļļu.
• ĶIRBJU mizas satur organisko želatīnu, kas vajadzīgs kaulu locītavām un skrimšļiem. Mizas ar visu mīkstumu var samalt sulā vai izkaltēt un saberzt miltos, ko pēc tam pievieno gan rīta jogurtam, gan pankūku, kēksu un kūku mīklai. Tajos panē zivis un gaļu, kā arī iebiezina dažādas mērces.
• ĶIRBJA staipīgais mīkstums, kas atrodas ap un starp sēklām un mīkstumu, lieliski der kā sejas maska.
• ĶIRBJU sula ir daudz vērtīgāka par apelsīnu un burkānu sulu. Ķirbis spēj pieņemt un sevī uzņemt dažādas garšas nianses, tāpēc veido sulu kokteiļus, pievienojot ābolus, citronu, dzērvenes, cidoniju sulu, medu.