Nesaprotamās vīnogas – vienos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos – zaļas un skābas? Skaidro vīnogu audzētājs 5
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Kāpēc vīnogām dažos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos vēl pilnīgi zaļas, skābas un mazākas? Vai tie būtu kādi trūkumi?” – jautā Valda Balvos.
“Šogad atkal pārsteidza laika apstākļi, un vīnogām nav tik laba raža, kā gribētos,” skaidro vīnogu audzētājs Gatis Kužums. Ogas var ienākties nevienmērīgi vairāku iemeslu dēļ. Piemēram, jaunam augam ir pārāk liela raža un visiem ķekariem nepietiek spēka. Dažkārt turpina briest un gatavoties pat tikai daļa no ķekara. Taču, visticamāk, zaļās ogas veidojušās uz vēlāk izaugušajām pazarēm. Laika apstākļu ietekmē veidojas tā sauktā otrā raža. Savukārt no pamatzara izaugušas tās, kas ienākušās agrāk. Ja laika apstākļi un lapsenes ļaus, pagūs ienākties arī zaļākās.
Garšas ziņā vīnogas šogad ir skābākas nekā citos gados. Karstajā laikā tās brieda labi, bet aukstais un lietainais augusts ogām nebija labvēlīgs. Skābajā garšā galvenokārt vainojams saules trūkums. Pērn, piemēram, šķirnei ‘Žemčug Belij’ cukurs bija 18 un skābe 8–10 mērvienības, turpretī šogad cukurs ir tikai 13,5, bet skābe – ap 11 mērvienību.
Šādā ķekaru atšķirībā noteikti nav vainojams barības vielu trūkums.
Ja daļēji gatavās ogas apdraud salnas, tās strauji bojājas, tāpēc labāk visas nolasīt un pārstrādāt (vīnā, sulās, kompotos u.c.).