Foto-Iaroshenko Maryna/Shutterstock

Kartupeli labāk cept ar mizu, nevis šmorēt eļļā. Daži knifiņi veselīgai gatavošanai 0

Kartupeļu sastāvā ir daudz ogļhidrātu jeb cietes (~18%), tāpēc arī daudz kaloriju. Ēdot kartupeļus, uzņemam divas trīs reizes vairāk kaloriju nekā no citiem dārzeņiem. Tāpēc jo svarīgāk kartupeļus gatavot veselīgi, nepārsātinot ar taukvielām un citādi tiem neskādējot.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
TV24
“No tautas tāpēc šogad noslauks pēdējo kapeiku!” Izrādās, ka valdības budžetā ierakstīts – “Latvenergo” jāiemaksā vismaz 200 miljoni eiro nodokļos
Receptes
Jāmeklē, dārgi, nav laika? 15 produkti, ko turēt pa rokai, lai atvieglotu veselīgu ēšanu visas nedēļas garumā
Lasīt citas ziņas

Laba izvēle ir krāsnī ar visu mizu cepti kartupeļi, kas gatavošanas laikā zaudē tikai ūdeni, bet ne savu uzturvērtību.

Ar mizu vārīti kartupeļi daļu vitamīnu un minerālvielu zaudē. Lai šos zudumus mazinātu, tie jāliek verdošā ūdenī, jāvāra lēni, tāda tilpuma katlā, lai vajadzīgais kartupeļu daudzums sniegtos teju līdz katla vākam. Ūdens jālej tik daudz, lai bumbuļi nosegti, bet brīvi nepeld.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vārot mizotus kartupeļus, no tiem izskalojas vairāk vērtīgo vielu, bet cepot tie piesūcas ar taukiem, minerālvielas nezaudē, toties vitamīni gan lielākoties iet zudumā.

Vārot kartupeļus eļļā jeb fritējot, kaloriju daudzums ir aptuveni septiņas astoņas reizes lielāks nekā vārītos.

Izmantots raksts no “Latvijas Avīzes” tematiskā izdevuma “Ēd gudri”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.