Foto – Fotolia

Audzēšana mazdārziņos 0


Mazdārziņos sojai jāatvēl saulaina, no vējiem aizsargāta vieta ar ātri iesilstošu, auglīgu augsni. Labi priekšaugi ir kartupeļi. Soja ir siltumprasīga kultūra. Sēklas dīgst +8…+10 °C, bet augšanai optimāla ir +18…+25 °C diennakts temperatūra.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
Lasīt citas ziņas

“Vīnkalnu” saimnieks Ēvalds Piļka sojas pupiņas bez mērcēšanas parasti sēj maija sākumā vai vidū, 3–4 cm dziļi. Izsējas norma ir 30–60 sēklu uz kvadrātmetru. Veģetācijas periodā augsni regulāri rušina, apkaro nezāles. Krūmi izaug apmēram pusmetra augsti, veidojot stipru, taisnu, zarotu, labi aplapotu stublāju. Sojas pupiņu pākstis ir mazas, katrā ir tikai 2–3 sēklas, taču no viena auga iespējams iegūt ap simt jaunu sēklu, un tas nav maz.

Par sojas pupiņu gatavību liecina nodzeltējušas un daļēji nobirušas lapas, iežuvuši stublāji un brūnas pākstis. Sausos rudeņos (septembrī) līdz salnām pupiņas var ilgāk atstāt uz lauka. Ja gaidāmas lietavas, augus izrauj ar saknēm un pakarina ar kājām gaisā, piemēram, siltumnīcā vai nojumē, lai pākstis vēdinās un sēklas nogatavojas. Nenobriedušās pākstīs sojas pupiņas ir garenas, nierveida, bet sakaltušas sēklas ir mazas un apaļas kā zirņi. Izmērcētas tās atkal iegūst nieres formu. Lobīšana ar rokām ir ļoti grūts darbs, tāpēc pākstis pēc apžāvēšanas labāk salikt maisos un izdauzīt ar vāli. Nobriedušās sēklas šādi pašas izsprāgst no pākstīm.

Recepte

Sojas piens

CITI ŠOBRĪD LASA

Ēvalds Piļka atklāj savu pieredzi. – Izvārītas, mīkstas sojas pupas nav garšīgas, taču no tām var pagatavot vērtīgu enerģētisko dzērienu – sojas pienu. Samaļu izmērcētas pupas, iegūto masu maisot karsēju aptuveni stundu. Tad nedaudz atdzesēju, izkāšu, atdalu olbaltumvielas. Iegūtajam pienam pielieku citronu un karotīti cukura. Savukārt sojas spraukumus piejaucu kotletēm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.