Foto – Fotolia

Soja – gan saimniecībām, gan mazdārziņiem. Sojas piena recepte 0

Vēlos vairāk uzzināt par sojas audzēšanu. DZINTRA TALSU NOVADĀ

Reklāma
Reklāma

Laba barība teļiem

7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
Lasīt citas ziņas

Soja ir pasaulē visplašāk audzētā tauriņziežu pārstāve un viens no nedaudzajiem augiem, kas apvieno olbaltumvielu un tauku bagātību. Šīs olbaltumvielas ir vieglāk sagremojamas un labāk uzsūcas nekā dzīvnieku olbaltumvielas. No sojas gatavo visdažādākos pārtikas produktus, to izmanto arī lopbarībai. Latvijā uz šo svešzemnieci daudzi raugās mazliet neuzticīgi.

– Mūsu klimata apstākļos soju var audzēt, sējot atbilstīgas šķirnes. Šī vērtīgā kultūra ir sevišķi piemērota bioloģiskajām saimniecībām, jo pupiņās ir daudz pilnvērtīgāks proteīns. Tas ir svarīgi, lai varētu izaudzēt kvalitatīvas bioloģiskās piena telītes, – skaidro LLKC Preiļu biroja augkopības konsultante Inese Magdalenoka. – Sojas pupiņām ir arī citas labās īpašības, tām, tāpat kā zirņiem, ir mīkstāks sēklapvalks. Lopbarības pupām apvalks ir ļoti ciets un sēklās ir mazāk proteīna.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bioloģiskajās saimniecībās, kas nodarbojas ar piena lopkopību un audzē pākšaugus lopbarībai, viena no galvenajām problēmām ir nodrošināt proteīnu mājlopu barībā. Sējot slāpekli piesaistošus kultūraugus, tiek vairots trūdvielu daudzums un uzlabots augsnes irdenums, kā arī iegūta ar proteīnu bagāta raža. Latvijā ir veikti izmēģinājumi, lai izpētītu un salīdzinātu proteīnaugu – sojas pupiņu, lopbarības pupu un zirņu – kvalitatīvās īpašības.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.