Dita Lase
Dita Lase
Foto – Marta Purmale

Nepareizi karsējot eļļu, izdalās kancerogēnas vielas! Veselīgi Ditas Lases padomi, ko likt aiz auss 0

Karsējot augsta spieduma eļļas, iespējams pazaudēt eļļas vērtīgās vielas. Kas notiek karsēšanas procesa laikā?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
TV24
“No tautas tāpēc šogad noslauks pēdējo kapeiku!” Izrādās, ka valdības budžetā ierakstīts – “Latvenergo” jāiemaksā vismaz 200 miljoni eiro nodokļos
Receptes
Jāmeklē, dārgi, nav laika? 15 produkti, ko turēt pa rokai, lai atvieglotu veselīgu ēšanu visas nedēļas garumā
Lasīt citas ziņas

“Karsēšana noārda daudzus vitamīnus. Ja karsēšana ir pārāk stipra un ilga, tā bojā garšu un burtiski sadedzina eļļu. Līdzko ir kaut kas dedzināts, tas potenciāli ir kancorigēns,” TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” atklāj “Veģetārā uztura skolas” vadītāja Dita Lase.

Cilvēki pērk nerefinētās eļļas, lai rūpētos par veselīgu uzturu, tāpēc svarīgi atcerēties, ka karsēšana un veselība nav liekama vienā groziņā. “Šīs eļļas ir arī pietiekami dārgas – tās ir delikatešu eļļas, garšas eļļas, vērtīgu uzturvielu eļļas, kuras ēdienam pievienojam nedaudz,”papildina Lase. Tējkarotīti dienā nerafinētās eļļas ir pilnīgi pietiekami. Bieži cilvēki domā, ja kaut kas ir veselīgs, tas ir jāēd daudz, bet tas tā nav. Galvenais ir nerafinētās eļļas iekļaut uzturā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jautāta, kādā eļļā viņa pati cep ēdienu mājās, Lase atbild, ka vienmēr izmanto rafinētu eļļu. “Ja es izmantoju nerafinētās eļļas, tad es speciāli skatos, lai tās iztur augsto temperatūru. Ja skaisti dzīvot neaizliegsi, tad avokado eļļa iztur karsēšanu, Idras sēklu eļļa iztur 220 grādus, dažas olīveļļas, kurām mononepiesātinātās taukskābes ir daudz, saulespuķu eļļa ar oleīnskābes augstu saturu der, bet tas patiešām katram pirms eļļas iegādāšanās jāapskatās un jāpārbauda!”

Ja tomēr ir vēlme izmantot nerefinētu eļļu cepšanai, tad jāskatās, lai tā iztur cepšanas temperatūru – vidēji 180-200 grādus,jo tādos cepam gan cepeškrāsnī, gan uz pannas. Jābūt pārliecinātiem, ka eļļa šo temperatūru izturēs nesadegot. Bet tikpat svarīgi atcerēties, ka šīs eļļas var ēst arī uzreiz, pievienojot, piemēram, salātiem savā šķīvī un baudīt svaigas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.