Kā var pārdozēt jodu? Skaidro endokrinoloģe 2
Autors: Anda Hailova, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ne tikai joda trūkums, bet arī tā pārdozēšana var nodarīt nopietnu kaitējumu vairogdziedzerim.
“Mikroelements jods nepieciešams vairogdziedzera hormonu (T4 un T3) veidošanai, normālai nervu un smadzeņu darbībai, ādai. Organisms pats jodu neizstrādā, tāpēc tas jāuzņem ar uzturu. Tas, ko cilvēki parasti nezina, – vairogdziedzerim vajag tikai 150 mikrogramu joda dienā, ko viegli nodrošināt, ēdienam pievienojot jodēto sāli un ēdot produktus, kas dabīgi satur šo vērtīgo mikroelementu,” skaidro Veselības centra 4 Juglas klīnikas endokrinoloģe Renāte Helda.
Cik daudz
Nav labi, ja joda ir par maz, un nav arī labi, ja tā ir par daudz, teic speciāliste. Gan joda pārlieka uzņemšana, gan tā trūkums palielina vairogdziedzera slimību risku. Turklāt bieži vien lielāku kaitējumu nodara joda uzņemšana par daudz, īpaši tas nepatiks vairogdziedzerim, kurš jau ir slims.
Kā var pārdozēt jodu? Tā var notikt, ja cilvēks uz savu galvu izdomā lietot joda pilienus, nezinot, ka tā tūkstošiem reižu pārsniedz nepieciešamo devu.
“Pirms kāda laika bija populāra metode pienā pilināt joda šķīdumu – no viena līdz septiņiem pilieniem un tad atpakaļ. Šādi jodu nedrīkst lietot!” apgalvo endokrinoloģe. “Kāda sieviete uzskatīja, ka viņai pirtī jāsmērējas ar jodu. No ādas tas ļoti labi uzsūcas, un rezultātā viņa iedzīvojās vairogdziedzera problēmās. Visbiežāk sekas ir vairogdziedzera paātrināta, retāk – palēnināta darbība. Kāds vīrietis kāju nagu sēnītes ārstēšanai uz nagiem smērēja jodu, taču arī caur nagiem jods ļoti labi uzsūcas, kas noveda pie slima vairogdziedzera. Visi šie cilvēki bija jāārstē.”
Uzmanīgi ar laminārijām
Ikdienā lietojot jodēto sāli (smalkais galda vai jūras sāls, kam konkrētā daudzumā pievienots jods), piemēram, uzkaisot salātiem, biezpienam, sviestmaizei ar tomātiem, nav iespējams jodu pārdozēt, uzsver daktere Helda.
Tāpat droši var ēst produktus, kas dabīgi satur jodu: pienu un tā produktus, olas, dažādas zivis, lapu dārzeņus – tajos joda ir daudz vairāk nekā sakņu dārzeņos, pākšaugus. “Vienīgais produkts, ar kuru varētu pārdozēt jodu, ir jūraskāposti jeb laminārijas, jo satur ļoti daudz joda. Tomēr tie nav tik garšīgi, ka gribētos ēst lielā daudzumā. Nevajadzētu jūraskāpostus lietot uzturā biežāk kā reizi nedēļā.”
Starp citu, sirdsritma traucējumu ārstēšanai kardiologi mēdz izrakstīt medikamentu kordaronu, kas satur jodu, un tas var izraisīt vairogdziedzera problēmas, jo ar to var pārdozēt jodu. Diemžēl pagaidām nav atrastas citas zāles, kas varētu tās aizstāt. Taču šīs problēmas ārstiem ir zināmas, un pacienta veselībai tiek rūpīgi sekots līdzi, piebilst daktere.
Endokrinoloģes secinājums ir šāds: “Ar jodu nekādas pašdarbības!”
UZZIŅA
• Jodētais sāls, zivis un jūras produkti divas reizes nedēļā, piens un piena produkti ikdienas uzturā nodrošina līdz 200 µg joda dienā, kas ir pietiekama deva pieaugušajam.
• Pēc Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes ziņotā, maksimālā joda dienas deva (kopā no ēdiena un uztura bagātinātājiem) ir 600 mikrogramu.
• No palielināta joda daudzuma uzņemšanas īpaši jāuzmanās cilvēkiem ar slimu vairogdziedzeri – tas var novest pie smagas hipertireozes (paātrinātas tā darbības).