Neparasti augu deserti: piparmētru sīrups un želeja, cigoriņu krēms 0
Deserts “Cigoriņu krēms”
Ziliem ziediem ziedošie cigoriņi – skaista vasaras nogales ainava. Zināma arī cigoriņu kafija, bet no tiem var pagatavot arī neparastu desertu.
No sagrauzdētām cigoriņu saknēm izvāra stipru kafeju, atdzesē. Trīs lauku olu dzeltenumus saputo ar cukuru, maisot tievā strūkliņā masā ielej cigoriņu novārījumu, visu iecilā putukrējumā. Ja vēlas, pievieno mazliet cietinātāja vai želatīna.
Piparmētru sīrups un želeja
Viegla piparmētru tēja nomierina, bet koncentrētāka iedarbojas tieši pretēji – tonizē. Savukārt piparmētru sīrups noderēs kā piedeva saldajiem ēdieniem vai siltu vai atsvaidzinošu dzērienu pagatavošanai. Piparmētru želeja patiks neparastu desertu cienītājiem.
Sīrups. Ņem krietnu bunti piparmētru, noplūc lapiņas, noskalo. Jo vairāk būs mētru, jo sīrupa garša intensīvāka. Mētras ievieto traukā un pārlej ar litru verdoša ūdens. Atstāj uz 24 stundām, lai ievelkas. Tad šķidrumu nokāš, lapas kārtīgi izspaidot. Šķidrumam pievieno kilogramu cukura un vāra apmēram 10 minūtes. Tad sapilda pudelēs. Glabā vēsā vietā. Jāizlieto pāris nedēļās, ja vien tas nav noticis daudz ātrāk.
Želeja. Sešām porcijām nepieciešami 200 grami svaigu piparmētras lapiņu, 300 mililitri svaigi spiestas ābolu sulas, kilograms cukura. Mētras noskalo un nosusina, atliek malā 16 glītākas lapiņas – rotāšanai. Pārējās pārlej ar 1,2 litriem vāroša ūdens un atstāj ievilkties 20 minūtes. Tad nokāš, ielej kastrolī kopā ar ābolu sulu un kilogramu cukura un uzvāra. Turpina intensīvi vārīt apmēram 15 minūtes, cītīgi apmaisot. Ja uz tasītes uzpilināts saldās masas piliens drīz vien sastingst, želeja ir gatava. Sešos deserta trauciņos ieklāj svaigās piparmētru lapiņas, virsū uzlej želejas masu. Atdzesē un ievieto ledusskapī, lai sastingst.
Vairāk par augiem var lasīt žurnāla “36,6°C” pielikumā “Dabas Dziedniecības Ceļvedis”