Nenobriedušus turku zirņus uzturā lietot nav vēlams. Kad tie ir vācami? 0
Šogad vēlu iesēju turku zirņus, tie vēl zaļi. Kad tie jāvāc ēšanai un sēklu ieguvei? BIRUTA RĪGĀ
“Turku jeb aunazirņiem nenobriedušas pākstis uzturā nelieto. Ēst svaigus, neapstrādātus šos pākšaugus nav ieteicams, jo tie satur alkaloīdus, kas cilvēkam var būt kaitīgi. To graudi ir ēdami un sēklai vācami tikai, kad ir nogatavojušies, t.i., pākstis kļuvušas pilnas un sausas,” stāsta pākšaugu kolekcionāre Erta Birzniece.
Šajā karstajā vasarā lielākā daļa dārzaugu gan nogatavojās 2–3 nedēļas agrāk nekā parasti. Sējot maija vidū, zirņiem vajadzēja ienākties septembra sākumā. Tomēr, ja turku zirņu pākstis vēl nav nobriedušas, labāk tās pagaidām atstāt uz lauka. Kad būs gaidāmas salnas, tās jānovāc un jāliek telpā žāvēties, lai nogatavinātu (nevajag pākstis vākt no rīta, kamēr tās mitras no rasas, vai arī pēc lietus). Pākstīs parasti ir 1–2 zirnīši; apžāvēti graudi visbiežāk ir dzeltenā vai baltā krāsā.
Ja tomēr šosezon neizdodas iegūt kvalitatīvas aunazirņu sēklas, tās var iegādāties no jauna dārzkopības preču veikalos vai pasūtīt ārzemju interneta veikalos.