Nemetiet ārā sīpolu mizas! Ir vienkāršs triks, kā no tām iegūt vērtīgu uztura bagātinātāju 0
Jau ierasts, ka jau pāris mēnešus pirms Lieldienām mājās sāk veidoties sīpolu mizu krājumi, jo pie mums tas ir, šķiet, pats populārākais risinājums brūnajām svētku oliņām. Taču izrādās, ka sīpolu mizu pielietojums ir pat krietni plašāks. Tās var būt noderīgas mūsu veselībai.
Izmetot atkritumos sīpolu mizas, zudībā aiziet produkts kas satur vērtīgas barības vielas – antioksidantus, šķiedrvielas, vitamīnus un flavonoīdus, piemēram, kvarcetīnu, kam piemīt pretiekaisuma iedarbība.
Skaidrs gan, ka diezin vai kāds vēlēsies likt sīpolu mizas uz sviestmaizes vai salātos, taču ir labāki un garšīgāki variant, kā tās iekļaut ēdienkartē.
Sīpolu mizas var pārvērst garšvielā! Pēc mizu noņemšanas nomazgājiet tās aukstā ūdenī un pēc tam izšāvējiem cepeškrāsnī zemā temparatūrā.
Pēc tam mizas samaliet kafijas dzirnaviņās vai blender, iegūstot pulverveida masu.
Un garšviela ir gatava! Ieberiet to slēgtā traukā un pievienojiet dažādiem ēdieniem, palielinot to uzturvērtību, piešķirot krāsu un garšu.
Sīpolu mizu pulveris labi iederēsies dažādās mērcēs, piešķirot tām gaiši brūnu toni. Daži iesaka baudīt arī nomiernošu sīpolu mizu tēju. Mizas var pievienot arī zupām.
Tiesa gan, lai iegūtu šo vertigo “garšvielu”, labāk izvēlēties bioloģiski audzētus sīpolus, kā arī pirms kaltēšanas jāpārliecinās, ka uz mizām nav redzams pelējums vai citas bojāšanās pazīmes.