Nemet ārā arbūza mizas – lai top ievārījums! 1
Arbūzu ievārījums nav ierasta lieta mūsu platuma grādos, īpaši, ja tiek gatavots nevis no mīkstuma, bet mizas. Arbūza mizā ir nedaudz ūdens un cukura, toties liels daudzums hlorofila un šķiedrvielu. Tāpat arbūza miza ir bagāta ar B, A, C vitamīnu un kalciju, magniju, nātriju, kāliju un fosforu.
Šim neparastajam ievārījumam būs nepieciešams
1 kilograms arbūza mizu
700 gramu cukura
1/3 tējkarote citronskābes
Pagatavošana.
1. Kad arbūza mīkstums ir apēsts, ķeramies klāt mizām – tām uzmanīgi atdala tumšo un cieto virsējo slāni, tad sagriež kubiciņos.
2. Mizas apber ar cukuru un atstāj 3 stundas “draudzēties”. Šajā laikā arbūza mizas atsulosies, bet cukurs izšķīdīs.
3. Tad masu liek uz mazas uguns un vāra tikai 3 minūtes, pēc tam pievieno citronskābi.
4. Kad masa atdzisusi, to atkal liek uz uguns un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tad atkal atdzesē un uzkarsē, kopumā to atkārtojot 3–5 reizes, līdz masa kļūst vijīga. Tad ievārījumu lej sterilizētās burkās.
5. Jāatceras, ka, vārot bez pārtraukumiem, ievārījums būs šķidrs, taču, vārot pēc šīs receptes, ievārījums gan garšas, gan konsistences ziņā līdzināsies arbūzu marmelādei.