Nemanāma inde: zinātnieki brīdina par iecienītu sulu, kas var būt nāvējoša 0
Pētnieki ir atklājuši pierādījumus, ka svaigi spiesta greipfrūtu sula var izrādīties dzīvībai bīstama, raksta “Science Alert”.
Arvien vairāk pētījumu liecina, ka divas ķīmisko savienojumu grupas (furanokumarīni), kas lielā koncentrācijā atrodami greipfrūtos, var samazināt vai uzlabot dažu zāļu uzsūkšanos.
Rezultātā tas var būt bīstami dzīvībai, jo izraisa zemu vai, kas notiek biežāk, pārāk augstu medikamentu līmeni organismā.
Lūk, kā tas darbojas: mūsu organisms ražo fermentu citohromu P450 3A4 (jeb CYP3A4), galvenokārt aknās un tievajā zarnā. Šis ferments palīdz sadalīt mazas svešas molekulas, piemēram, toksīnus un zāles. Turklāt tam ir būtiska loma daudzu medikamentu metabolisma procesā..
Taču greipfrūtos esošās ķīmiskās vielas ietekmē mūsu organisma spēju ražot vai efektīvi izmantot šo fermentu. Patiesībā pietiek ar vienu glāzi sulas, lai ietekmētu fermenta darbību, bet atkārtota lietošana samazina CYP3A4 aktivitāti aknās.
Vienkāršiem vārdiem sakot, lielākā daļa medikamenta vienkārši nonāk asinsritē un ilgāk paliek organismā, izraisot “pārdozēšanas efektu”, pat ja esat lietojis ārsta noteikto devu.
Zinātnieki norāda, ka šie savienojumi iedarbojas uz daudziem medikamentiem, tostarp holesterīna un asinsspiediena zālēm, vēža ārstēšanai paredzētiem medikamentiem un pat nomierinošiem līdzekļiem.
Sekas var būt ļoti dramatiskas, tostarp: paātrināta sirdsdarbība, muskuļu masas sairšana, kaulu smadzeņu toksicitāte, elpas trūkums, kuņģa un zarnu trakta asiņošana, nieru mazspēja.
Zinātnieki arī norāda, ka dažu citu zāļu lietošanas gadījumā greipfrūts var radīt pretēju efektu. Piemēram, feksofenadīna (pretalerģijas zāles) gadījumā greipfrūtu lietošana samazina zāļu efektivitāti. Tomēr šajā gadījumā blakusparādības nebūs tik smagas.
Pētnieki uzsver, ka, lietojot medikamentus, ne vienmēr pilnībā jāatsakās no greipfrūtu lietošanas, tomēr ir iepriekš ir nepieciešams konsultēties ar savu ārstu.