Negribu ēst vecu gaļu! Padomi pircējiem un bīstamāko produktu tops 0
Vasarā, protams, var censties pārtikt no gārsas vai nātru salātiem, tomēr produkti arī jāpērk. Kā tos izvēlēties, lai neiekristu? Kā uzglabāt, lai pasargātu no bojāšanās? Šefpavārs Māris Astičs iesaka, kā rīkoties, lai vasaras svelmē izdotos palikt paēdušam un veselam.
Māris Astičs dod padomu iepirkties pie zināma pārdevēja tirgū, tad, visticamāk, tiks svaiga un garda prece. Tomēr ne katram tas iespējams, un arī tad mēdz gadīties visādi.
“Arī es esmu nopircis sliktas kvalitātes gaļu vai dārzeņus. Turklāt dažkārt mans jaukais tirgus pārdevējs saka: atvaino, šodien tev neko nepārdošu… Tātad produktam šoreiz ir kāda vaina, un tirgotājs nevēlas mani krāpt.”
Ir dažādas gudrības, kas noder, gan iepērkoties, gan dodoties piknikā vai rīkojot mielastu lauku vidē. Tās var likt lietā arī tad, ja produktus nākas ilgstoši vest, piemēram, uz vasarnīcu laukos vai ceļojumā.
“Vispirms jāskatās produkta derīguma termiņš, jāzina, kā to pareizi uzglabāt. Taču daudzas ierastās likumsakarības var nedarboties, ja ārā ir 30 grādu karstums,” uzsver pavārs.
Salātus sajauksi vēlāk
Majonēze un krējums, kā arī no tiem gatavotas mērces padara salātus garšīgākus, tomēr siltā laikā diemžēl arī palīdz tiem ātrāk sabojāties. Ja, dodoties piknikā, salātus jau esi sagatavojis mājās, ir vajadzīgas vien dažas stundas, lai cienasts kļūtu neēdams.
Tādēļ dari tā: mājās visu sagriez un liec atsevišķās kārbiņās. Citā traukā ielej mērci. Piknika vietā īsi pirms paša mielasta sajauc salātus un aizdari ar mērcīti. Tas attiecas gan uz dārzeņu salātiem, gan mūsu iemīļoto rasolu.
Pat ja sagrieztais redīss, gurķis vai tomāts siltumā būs apvītīs, neizskatīsies tik glīts, tas tomēr būs mazāks risks, nekā cienājot viesus ar sarūgušiem salātiem.
Lapu salātus vispār labāk nesajaukt ar mērci, bet pasniegt to atsevišķā traukā.
Sīpolu atstāj uz beigām Sīpols, īpaši sarkanais, kas iejaukts salātos ar majonēzi vai krējumu, ļoti ātri oksidējas un iegūst specifisku aromātu, mainot ēdiena garšu un smaržu.
Izcep kārtīgi
Svarīgi nosacījumi jāievēro arī dažiem produktu veidiem. Piemēram, mežacūkas gaļa noteikti jāpakļauj ilgstošai, vismaz trīs stundu ilgai termiskai apstrādei, kad gaļas iekšējā temperatūra ir virs 70 grādiem. Šādi tiek iznīcināti parazitārie tārpi trihinellas, kas var radīt smagu saslimšanu.
Savukārt, lai putnu gaļā iznīdētu salmonellas baktērijas, kas izraisa saindēšanos, tā termiski jāapstrādā vismaz 65 grādos.
Šā paša iemesla dēļ pareizi jāsagatavo olas. Tās pilnībā iegremdē ūdenī un vāra septiņas minūtes. Vēršaci cep ne mazāk kā septiņas minūtes bez vāka vai četras minūtes, uzliekot pannai vāku.
Ieplīsušas olas nav ieteicams izmantot ēdiena gatavošanā.