Negribas aizvainot saimnieci? Kad pārēdīsies, saimniece vairs nepalīdzēs 0
Ir sen zināma patiesība – cilvēks ēd, lai dzīvotu, nevis dzīvo, lai ēstu. Jautājums tikai, kā dzīvot – vai būt veselam, mundram, dzīvespriecīgam un apmierinātam ar savu ikdienu jebšu ar neveselīgu pārtiku visu to sabojāt? Lai dzīvotu, nevajag daudz ēst, bet maltītei jābūt viegli sagremojamai, vienkāršai un daudzveidīgai.
Enerģijas uzņemšanai un patērēšanai jābūt līdzsvarā
„Ziemas periods ir mākoņu, sniega, zemas temperatūras laiks, kad cilvēkam nepieciešami organismu sildoši ēdieni,” uzsver rehabilitācijas centra „Jaunķemeri” sertificēta uztura speciāliste Mg. sc. sal. uzturzinātnē Ilze Lutere. „Taču jārēķinās ar to, ka gada aukstajos mēnešos fizisko aktivitāšu daudzums samazinās, tālab ar kaloriju uzņemšanu jābūt īpaši uzmanīgiem.
Ne vienam vien rodas jautājums: ja jau cilvēks ēd, lai gūtu enerģiju, tad kāpēc pēc maltītes nereti rodas noguruma un smaguma sajūta? Atbilde nav tālu jāmeklē – enerģiju zaudējam, arī ēdot un pārstrādājot ēdienu. Ir izpētīts, ka gremošanas sistēmas darbība tērē apmēram desmit procentus organisma enerģijas. Tas ir būtiski pie nosacījuma, ja enerģijas uzņemšana un patērēšana ir līdzsvarā. Mūsu sajūtas mums ziņo, kad šis līdzsvars ir izjaukts.”
Arī svētkos ar mēru
Šobrīd, Ziemassvētku gaidīšanas laikā, daudzi spriež par to, ka atkal būs izēšanās, kad vēderam tiks dota brīva vaļa. Bet pēc svētkiem nevienam vien nāksies mocīties gan ar sirdsapziņas pārmetumiem, gan arī diskomforta sajūtu.
Pēc uztura speciālistes Ilzes Luteres teiktā, ir vairāki iemesli, kāpēc cilvēks pārēdas, sēžot pie svētku galda:
• Sarunas un satikšanās prieks. Te būtu vietā padoms: kad runā vai klausies, noliec dakšiņu un nazi malā.
• Nevelēšanās aizvainot saimnieci. Šo iemeslu vērts atcerēties, ēdot vienu kotleti pēc otras. No pārēšanās cietīsiet vienīgi jūs pats, un tad saimniece jums nebūs spējīga palīdzēt. Mazliet egoisma netraucēs.
Iespējams, ka daudziem gribētos teikt maģisko teikumu – svētkos jau var. Tomēr Ilzei Luterei ir pretējs viedoklis. Viņa uzskata, ka vienmēr var atrast alternatīvu, kā ēdienu arī uz svētku galda padarīt veselīgāku, lai pēc tam būtu enerģijas pieplūdums, nevis nogurums un smaguma sajūta pakrūtē. Tāpēc, domājot par to, ko likt uz svētku galda, jāsaplāno ēdienkarte, jāizveido iepirkumu saraksts, ņemot vērā svinētāju skaitu.