Kā pareizi uzglabāt ķiplokus? 9
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Visspēcīgākais un veselīgākais ir svaigs ķiploks. Jo ātrāk to apēd, jo lielāks labums.
Uzglabāšanai derēs nebojātie ķiploki. Tiem jābūt stingriem, ar gaišu, čaukstīgu miziņu.
Ķiplokam laba vide ir sausa, tumša vieta, kur nodrošināta ventilācija. Ķiplokam nepatīk vēsums savienojumā ar mitrumu, tāpēc to nedrīkst glabāt ledusskapī.
Ja sāk dalīt ķiploka galviņu, svaigums izzūd agrāk nekā veselam ķiplokam. Mizotus vai sakapātus ķiplokus var glabāt saldētavā vakuuma maisiņā vai kastītē, bet tie būs mazāk vērtīgi.
Ķiploka aktīvās vielas mazinās, ja tos tur eļļā vai ūdenī. Kad sasmalcināts ķiploks nonāk uz pannas, allicīna (aktīvā vielas, kas tam piešķir smaržu un garšu) vērtība pakāpeniski sāk zust.