Foto – Uldis Graudiņš

Tautai negaršo “īstā latvju” rupjmaize. Ko darīt cepējiem? 31

Nepieprasītā Latvijas vizītkarte

Īsta rudzu maize aizvien ir Latvijas vizītkarte un nosacījums labai veselībai. Pēc sentēvu metodēm ceptā salinātā rudzu rupjmaize 2014. gadā iekļauta ES reģistrā “Garantētā tradicionālā īpatnība”. Mazo ražošanas daudzumu un vēl citu iemeslu dēļ salinātajai rudzu rupjmaizei ikdienā daudz patērētāju tomēr nav. Maizes cepēji cep rudzu rupjmaizi un rudzu saldskābmaizi pēc citām, savām receptēm un secina, ka pēdējos gados rupjmaizei un saldskābmaizei piedāvātie milti zaudē cepamās īpašības. Līdz ar to mainās arīdzan rudzu maizes un saldskābmaizes smarža un garša. “Maizes cepējiem cepšanā ir jāsāk izmantot stabilizētāji. Kviešu miltiem vēl var tos izmantot, rudziem ir sarežģītāk,” teic N. Bomja maiznīcas “Lielezers” maizniekmeistare Lāsma Bome.

Reklāma
Reklāma
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku!
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
Lasīt citas ziņas

Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka vērš uzmanību, ka Latvijā ļoti daudz saimnieku izvēlas audzēt ražīgās rudzu hibrīdšķirnes, no kurām iegūtie milti, viņasprāt, ir iemesls maizes kvalitātes kritumam. Maiznieki sadarbībā ar pētniekiem un graudu audzētājiem gatavojas veidot modeli, kas rosinātu lauksaimniekus audzēt rudzu populācijas šķirnes graudus jeb tā saucamās līnijšķirnes. Salīdzinājumam – rudzu hibrīdšķirnēm ražība ir 6 – 8 t/ha, populācijas šķirnēm 3,5 – 4 t/ha. Tiesa gan, hibrīdšķirņu audzēšanai ir vajadzīgs lielāks naudas ieguldījums nekā populācijas rudzu šķirnēm, turklāt tās nabadzīgās augsnēs slikti aug. Labas un ļoti labas kvalitātes rudzu maizes patēriņa rosināšana īpaši svarīga ir skolās un bērnudārzos, kur bērni iemācās pareizus ēšanas paradumus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.