Negaidīti! Noskaidrots, kādus ēdienus latvieši pērn visbiežāk pasūtījuši uz mājām 8
Ņemot vērā pieaugošo tendenci pasūtīt maltīti līdz mājas durvīm, tehnoloģiju uzņēmums “Wolt” apkopojis pērn visbiežāk pasūtītos ēdienus Latvijā. Par pārsteigumu, visbiežāk iedzīvotāji izvēlējušies cepelīnu piegādi, kam seko cepti kartupeļu salmiņi un ātrās uzkodas – kebabi, burgeri un picas.
Lai gan par cepelīniem visbiežāk esam dzirdējuši tieši Lietuvā, kā skaidro “Wolt” Baltiijā vadītāja Līsa Ristala, šo kaimiņzemes tradicionālo ēdienu visvairāk iecienījuši Daugavpils iedzīvotāji. ““Wolt” savu darbību Daugavpilī sāka tikai septembrī, taču nepilnu četru mēnešu laikā pieprasījums pēc vietējā ēdinātāja īpašajām maltītēm izkonkurējis pat iecienītākos Rīgas restorānus.
Kopumā gan latviešu pasūtījumu ēdienkartē joprojām nepārspēti ir kā cepti kartupeļi, tā arī gardas un sātīgas maltītes, kas ātri ļauj remdēt izsalkumu un neprasa lielus izdevumus. Iedzīvotāju populārāko izvēli ietekmē arī tas, ka kebabus un picas nereti piegādā restorānu tīkli, kas aptver plašāku ģeogrāfiju un strādā ilgāku laiku, spējot apkalpot vairāk klientu,” papildina Ristala.
Tomēr cilvēki neaprobežojas tikai ar ātrās ēdināšanas iespējām un aizvien biežāk izmēģina dažādu restorānu piedāvājumu – no tradicionāliem latviešu ēdieniem līdz pat Vidusjūras, Ukrainas, Tuvo Austrumu, Indijas, Meksikas un citu valstu garšām. Turklāt arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta brokastu vietām, beķerejām, veģetāro un vegānu ēdienu restorāniem.
Tāpat caur platformu tiek pasūtīti arī pārtikas produkti maltītes pagatavošanai mājās. 2022. gadā teju katrā latvieša iepirkuma grozā bija atrodami banāni, kā arī gāzēts un negāzēts ūdens. “Tā saukto “pēdējā mirkļa” piegādes risinājumu latvieši pārsvarā izmanto, kad mājās pietrūkst kāda no ikdienas precēm, kad nav laika apmeklēt veikalu, jāgatavojas svētkiem vai ārā ir slikti laikapstākļi.
Visos šajos gadījumos latvieši, tāpat kā lietuvieši un igauņi, vairumā gadījumu neiztiek bez banāniem. Populāri kļūst arī nepārtikas preču pasūtījumi, piemēram, kad vēlamies iepriecināt sevi vai draugus un radus ar kādu dāvanu,” stāsta L. Ristala.