Foto: Shutterstock

Nefasēta pārtika, pārkāpumi ar roku mazgāšanu. PVD priekšnieks pastāsta par pārbaudēs konstatēto 1

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārtikas tirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs veicis vairāk nekā 1500 pārbaužu ārkārtējā situācijā ieviestā regulējuma ietvaros, pārkāpumus konstatējot apmēram 40% gadījumu, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Viņš minēja, ka atbilstoši rīkojumam, kas izdots ārkārtējās situācijas laikā, PVD pārtikas mazumtirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietās pārbauda, vai produkti ir atbilstoši iesaiņoti, vai tiek ievērota roku dezinfekcija un patērētājiem ir pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi, tāpat šajā periodā ir aizliegta bufetes tipa ēdināšana, klientiem pašiem ieliekot sev ēdienu, u.c.

“Kopš rīkojuma stāšanās spēkā veiktas vairāk nekā 1500 pārbaudes, un pārkāpumus mēs esam konstatējuši 40% gadījumu,” sacīja Balodis, piebilstot, ka parasti visus konstatētos pārkāpumus uzņēmēji novērš jau inspekcijas laikā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņš skaidroja, ka tostarp konstatēta gan nefasēta pārtika, gan nav nodrošināta informācija patērētājiem, gan arī ir bijuši pārkāpumi saistībā ar roku mazgāšanu un roku dezinfekcijas iespējām.

LA.LV Aptauja

Vai dezinficējat rokas veikalos?

  • Jā, pirms iepērkos un pēc iepirkšanās
  • Cenšos to darīt, bet reizēm piemirstas
  • Nē, nomazgāju rokas tikai mājās

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK), pamatojoties uz Ministru kabineta deleģējumu, marta beigās izdeva rīkojumu, kas izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā ierobežos slimības Covid-19 izplatību pārtikas mazumtirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, kā arī dos iespēju pārtikas ražotājiem bez pārtraukumiem ražot un realizēt produkciju.

Tostarp rīkojumā noteikts, ka pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētu pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram, cepumus, gatavos ēdienus, salātus), jānodrošina minēto produktu tirgošana tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai iesaiņošanu pēc pircēja lūguma.

Savukārt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem jānodrošina katram apmeklētājam individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī salvešu izsniegšanu, piemēram, šķīvji nedrīkst apmeklētāju zonā būt izvietoti kaudzēs, dakšas un naži nedrīkst būt apmeklētāju izvietoti atklātā veidā kastēs.

Reklāma
Reklāma

Video no “TV3”:

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.