Nebijusi iespēja – zvans šefpavāram! TV24 jauns raidījums – „Šefpavārs. Uz līnijas” 7
Aija Baltā, TV24
Mērķtiecīga, atbildīga, komunikabla, smaidīga un ārkārtīgi zinoša virtuves pasaulē – tāda ir šefpavāre Ina Poliščenko (32). Jau pavisam drīz, 17. maijā, Ina debitēs televīzijas raidījuma vadītājas lomā. TV24 jaunajā kulinārijas un pavārmākslas raidījumā „Šefpavārs. Uz līnijas” Ina Poliščenko tiešajā ēterā atbildēs uz skatītāju zvaniem par un ap ēst gatavošanu un vienlaikus iemācīs gatavot pa kādam ātram ēdienam.
Pietāte pret profesiju
Ina Poliščenko virtuvē rosās kopš padsmit gadu vecuma. „Restorānos sāku ar trauku mazgāšanu, dārzeņu griešanu un novērtēju, ka esmu izgājusi visu virtuves hierarhiju. Esmu laimīga, ka iemīlēju profesiju, un šajā vidē jūtos kā zivs ūdenī,” viņa priecīgi atzīst. Gulbenē dzimusī Ina beigusi pamatskolu Rankā un mācības plānojusi turpināt Jēkabpils Agrobiznesa koledžā, taču iestājeksāmenos „iegriezusi” matemātika, un Ina palikusi aiz strīpas. Vecākā māsa toreiz strādājusi par šefpavāri Mārcienas muižā un iedrošinājusi Inu pamēģināt spēkus un varēšanu pavāra profesijā.
Kopš Vecbebru profesionālās vidusskolas absolvēšanas Inas ceļi veduši cauri dažādām ēdināšanas iestādēm – strādājusi par pavāri kruīza kuģa virtuvē, restorānos “Vino Rosso”, “3 pavāri”, “Restorāns 3” un pati bijusi saimniece restorāniem “Muusu” un “Jonathan”. 2019. gadā restorāns “Jonathan”, kas atradies meža vidū Amatciemā, tika atzīts par piekto labāko restorānu Latvijā.
Šobrīd Ina Poliščenko strādā uzņēmumā “Gemoss”. „Esam uzņēmums, kas restorāniem, bāriem, kafejnīcām un viesnīcām piegādā dažādas virtuves lietas – traukus, iekārtas, produktus. Mana ikdiena paiet kā garšu ekspertam. Katru produktu, kuru pārdodam, mēs pārbaudām un degustējam, kā arī es konsultēju mūsu klientus par trendiem un inovācijām virtuves pasaulē. Regulāri vadu seminārus par aktuālajām tēmām kulinārijā un konditorejā, radu jaunas receptes, ar kurām dalos uzņēmuma mājaslapā un sociālajos tīklos. Man ir svarīgi ar savām zināšanām dalīties, nevis sēdēt kā vistai uz olas un klusībā perēt. Mana ikdiena ir piesātināta, un rutīnas noteikti nav,” atzīst Ina.
Viņa arī uzsver, cik būtiska pavāram ir pietāte pret savu profesiju. Paviršībai un nekārtībai te nav vietas. Arī pavāra apģērbam jābūt tīram, nesaburzītam, un tas jānēsā ar lepnumu. „Man ir ļoti svarīga cieņa pret profesiju, tās prestiža veicināšana caur to, kā mēs, pavāri, paši sevi prezentējam. Tikai tā varam iedvesmot jauno paaudzi izvēlēties šo profesiju, kas noteikti nav vieglākā. Tā ir smaga un sarežģīta gan fiziski, gan mentāli, protams, atkarībā no tā, kādā restorānā vai kafejnīcā izvēlies strādāt.”
Grāmatu medniece un saldumu meistare
„Man ļoti svarīgs ir sešas līdz astoņas stundas ilgs miegs, jo darba ritmā tam veltu mazāk stundu, un ļoti reti varu nelikt modinātāju. Man patīk būt kustībā, pastaigu takas, velo braucieni, daba. Vismaz reizi nedēļā no rīta vai vakarā dodos skriet, tas mani ļoti nomierina. Man ir arī mājdzīvnieks – Devonas reksa šķirnes kaķene, ko iegādājos, lai man būtu iemesls laicīgāk atnākt mājās, nevis visu laiku strādāt,” smej Ina un atzīst, ka viņai ļoti patīk apmeklēt un izzināt jaunatvērtus restorānus un konditorejas. „Apmeklēju tās, lai baudītu konceptu un vienlaikus saprastu, kas notiek nozarē. Mana profesija ir mans hobijs. Brīvdienās arī pati aicinu ciemos draugus, kuriem gatavoju vakariņas vairākās kārtās. Ikdienā mājās gan gatavoju pēc ātrām un vienkāršām receptēm, tomēr galdam tāpat vienmēr jābūt skaisti klātam, jo katra ēdienreize ir jābauda. Mana meditācija ir kūku un desertu gatavošana, tad gan parasti visus izdzenu no virtuves.”
Grāmatu lasīšana ir vēl viena Inas meditācija. „Esmu grāmatu medniece un daudz laika pavadu grāmatnīcās. Pērku kulinārijas grāmatas, kuras ir mans ikdienas iedvesmas avots, tāpat mīlu personības izaugsmes literatūru un pa retai reizei kādu saldu romānu prāta atpūtināšanai.”
Inas lielākais atbalsts un uzticības persona ir viņas mīļotais vīrietis. „Attiecībās un privātajā dzīvē man ir ļoti svarīgi, lai partneris, ar kuru esmu kopā, saprot, ka mans darba ritms ir mainīgs. Es varu atnākt mājās laicīgi, bet varu pārnākt arī ļoti vēlu, līdz ar to ne vienmēr sagaidīšu ar siltu zupu. Ir svarīgi, ka arī otrs var būt elastīgs un sagaidīt ar to zupu. Ka man ir šī brīvība, kas balstās uz cieņpilnām attiecībām. Lai nav sevis dedzināšanas par to, ka tu visu nepaspēj, vai arī kaut kādā brīdī tiec slāpēts un bremzēts. Es šo lielo atbalstu šobrīd saņemu,” stāsta Ina.
Jautājums šefpavārei tiešajā ēterā
TV raidījuma vadītājas lomā Ina iejutīsies pirmo reizi, bet šāda veida debija viņu nesatrauc. „Man ir liela pieredze semināru vadīšanā un asistēšanā par dažādām tēmām – konditoreju, kulināriju, vegāniem un veģetāriem ēdieniem un daudzām citām ar virtuvi saistītām tēmām. Tādā veidā arī esmu izkopusi savu runu, nebaidos no auditorijas un neērtiem jautājumiem.” Jau no 17. maija trešdienās un ceturtdienās pulksten 12:00 Inai dažādu jautājumu netrūks. TV24 jaunais kulinārijas raidījums „Šefpavārs. Uz līnijas” būs interaktīvs raidījums, kura laikā skatītājiem būs iespēja zvanīt uz tiešo ēteru un uzdot ar kulināriju saistītus jautājumus šefpavārei Inai. „Raidījums būs oriģināls ar to, ka skatītājam būs komunikācija ar šefpavāru – lielisks veids, kā rast atbildes uz jautājumiem par produktu pielietojumu. Mans mērķis ir sniegt sajūtu un pārliecību, ka gatavošana ir viegla, radoša, un pie gardām maltītēm varam nonākt, nepavadot garas stundas virtuvē. Jaunais raidījums ar savu formātu mani ļoti uzrunā, jo šis ir lielisks veids, kā dalīties ar kulinārijas “tips and tricks” (padomiem un trikiem), lai atvieglotu darbu virtuvē, dažādotu ikdienas maltītes ģimenē, saimniekotu gudri un realizētu katru produktu, kas ledusskapī. Kulinārija vienmēr ir bijusi kā zinātne, kura interesē un aizrauj visus. Ēdiens dzīvo līdzi laikiem. Vienam gatavošana ir meditācija, kādam citam hobijs un, ja vēl no šefpavāra var uzzināt gatavošanas noslēpumus, tad ticu, ka jautājumu būs daudz.” Paralēli atbildēm uz skatītāju uzdotajiem jautājumiem, Ina ikreiz pagatavos arī kādu ātru ēdienu. „Vēlos apgāzt mītu, ka ēst veselīgi un dažādi ir dārgi. Uzsvaru likšu uz graudaugu un dārzeņu daudzveidību, gatavojot krāsainas, ātras un dažādas maltītes. Būs gan brokastu, gan pusdienu, gan arī vakariņu receptes.”
Arī raidījuma nosaukums Inai Poliščenko tīk. „Ikdienā tā arī jūtos – kā šefs uz līnijas! Regulāri saņemu zvanus vai ziņas no kolēģiem, klientiem un draugiem ar jautājumiem, ko un kā labāk gatavot, vai arī ko darīt ar konkrēto produktu. Un es vienmēr dalos ar receptēm un kreatīviem risinājumiem. Tāpēc šis TV raidījums tam ir kā organisks turpinājums.”