“Light” majonēzēs var būt daudz E-vielu! – brīdina uztura speciāliste Ksenija Andrijanova 0
Majonēze ir ierasta piedeva pie daudziem ēdieniem, īpaši svētku galdam. Tās barojošās vērtības dēļ patēriņu tomēr būtu vērts ierobežot! Pieņemot, ka visas majonēzes tāpat izlej no vienas mucas, var iebraukt auzās, jo tā ir augstas uzturvērtības produkts – 100 gramos var būt līdz pat 600 kalorijām!
Atkarībā no tauku daudzuma majonēzes iedalās produktos ar augstu (55 % un vairāk), vidēji augstu (40 – 55 %) un zemu (līdz 40 %) tauku saturu.
Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova brīdina, ka veselīgai ēdienkartei majonēze ar zemu tauku saturu nav alternatīva:
– Tā saucamajās “light” majonēzēs bieži vien ir paaugstināts ogļhidrātu un E vielu daudzums, jo nevar vienkārši “izņemt” taukus no produkta, atstājot tam tādu pašu garšu un konsistenci. Tāpēc patēriņam jābūt mērenam – ne vairāk kā divas ēdamkarotes, un ne katru dienu!
Tā saucamajās “light” majonēzēs bieži vien ir paaugstināts ogļhidrātu un E vielu daudzums, jo nevar vienkārši “izņemt” taukus no produkta, atstājot tam tādu pašu garšu un konsistenci. Tāpēc patēriņam jābūt mērenam – ne vairāk kā divas ēdamkarotes, un ne katru dienu!
Oriģinālā majonēzes receptē ir olīveļļa, olas dzeltenums, etiķis vai citronu sula, cukurs, sāls, sinepes vai citas garšvielas. Taču rūpnieciski olu vietā izmanto olu pulveri vai, vēl sliktāk, sojas lecitīnu, piena vietā – sauso pienu, sinepju vietā – sinepju pulveri. Protams, šie pulveri ir dabīgi, taču tiem nav svaigo produktu bioloģiskās vērtības. Jāpievērš uzmanība arī sāls daudzumam – produkti ar augstu tās saturu nav ieteicami ikdienas patēriņam! Tāpēc K. Andrijanova mudina uzmanīgi izpētīt produkta sastāvu un izvēlēties tikai augstas kvalitātes majonēzi, kurā ir pēc iespējas mazāk E vielu un vairāk dabīgo sastāvdaļu.
Svaigi pagatavota majonēze ledusskapī uzglabājama tikai dažas dienas, jo tajā ietilpst produkti, kas ļoti ātri bojājas, īpaši olas. Veikalā nopērkamās derīguma termiņš turpretim ir 1 – 7 mēneši. Tas nozīmē, ka ražotājs pievieno konservantus. Lai majonēzei būtu patīkama konsistence, garša un pievilcīga nokrāsa, tajā ir ne mazums pārtikas piedevu jeb E vielu: skābuma regulētāji, stabilizētāji, krāsvielas, antioksidanti utt.
K. Andrijanova iesaka gatavot majonēzi pašiem. Tai nepieciešama viena svaiga ola, kam pievieno pustējkaroti sāls, tējkaroti cukura, divas tējkarotes 9 % etiķa vai trīs tējkarotes svaigi spiestas citrona sulas, nedaudz sinepju. Maisījumu sablendē, vienlaikus pa drusciņai pielejot nedaudz olīveļļas. Majonēze ir gatava, kad tā ir ieguvusi vēlamo konsistenci. Produktu var dažādot, ja blendēšanas laikā pievieno ķiploka daiviņu, maltos piparus vai garšaugus.