Foto. Pixabay

Lapsenes palīdz pret kaitēkļiem un varbūt pat pret vēzi 6

Nav vasaras bez kaitinošām lapsenēm. Vai saldējums, vai šķiņķis – nekas nav pasargāts no tām. Lapsenes dzēliens ļoti sāp. Bet, lai arī kā mēs bieži šķendējamies par šiem uzmācīgajiem kukaiņiem, tie ir svarīgi. Un tie ir aizsargāti tādās valstīs kā Vācija pamatota iemesla dēļ.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Lapsenes, kuru vidū ir arī lielākie sirseņi, galvenokārt barojas ar augu un ziedu cukura sulām. Tās līdz ar to apputeksnē vairāk dažāda veida ziedus nekā bites. Tomēr lapseņu pēcnācējiem ir nepieciešamas dzīvnieku olbaltumvielas, un tie barojas ar mazākiem kukaiņiem. Ja lapsenes neēstu mazākus kukaiņus, būtu daudz vairāk kaitēkļu, kas izplata slimības. Šī “lapseņu darba” vērtība, t.i., tās ieguldījums ekosistēmās, tiek lēsts aptuveni 417 miljardu ASV dolāru apmērā gadā.

Starp citu, lapseņu indi var izmantot arī medicīnā, jo tā ir efektīva pret dažādām baktērijām un sēnītēm. Atsevišķas lauka lapseņu sugas inde varētu palīdzēt pat pret aknu vēzi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.