Foto: LLU

Ne sliktāk kā Sicīlijā! LLU pētnieki patentē anšovu pārstrādes tehnoloģiju 0

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pētnieki noslēguši nozīmīgu zinātnisko projektu posmu, kuru ietvaros izstrādāti divi jauni zivju produktu veidi, informē LLU komunikāciju vadītāja Lana Janmere.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku! 44
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
Lasīt citas ziņas

Viena produktu grupa radīta projektā “”Baltijas anšovi eļļā” un pastas “Baltijas anšovi” tehnoloģiju un receptūru izstrāde no Baltijas brētliņām (Spratus balticus) kā analogu tradicionāliem itāļu konserviem “Anšovi eļļā”, un to ražošanas tehnoloģisko procesu mehanizācija”, kura pētniecisko daļu vadīja Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāns Mārtiņš Šabovics.

“Pētījuma ietvaros eksperti analizēja anšovu ražošanu Sicīlijas un Spānijas uzņēmumos, kas citos apstākļos būtu bijis neiespējami. Izprotot šī produkta īpašo specifiku un konstatējot Baltijas brētliņu īpašības,

CITI ŠOBRĪD LASA
izstrādāta tehnoloģija, kas ļauj no Baltijas brētliņām ražot zivju produkciju, kura pēc garšas ir pielīdzināma Vidusjūras anšoviem

,” stāsta M. Šabovics.

Savukārt otra produktu grupa radīta projektā “Jaunu ekonomiski izdevīgāku ātrās pagatavošanas zivs veselmuskuļu produktu ar paaugstinātu uzturvērtību tehnoloģiju un receptūru izstrāde”, kura pētniecisko daļu vadīja LLU profesore Sandra Muižniece- Brasava.

“Izstrādātā produkcija ir orientēta uz vietējo tirgu, kā arī eksportu, ar glabāšanas termiņu no 10 dienām līdz vienam gadam, atkarībā no uzglabāšanas veida. Tie ir tā dēvētie “ātrās pagatavošanas” izstrādājumi, kam ir arvien lielāks pieprasījums, neskatoties uz ierobežoto pieejamību mūsdienu Latvijas rūpniecības ražojumu klāstā,” stāsta S. Muižniece-Brasava.

Patlaban abām tehnoloģijām un receptēm, kas radītas zinātniskās un tehnoloģiskās izpētes procesā 2019. gadā, tiek nostiprinātas intelektuālās tiesības kā Latvijas Republikas patentiem “Anšovu ražošana no Baltijas brētliņām” un “Pieejamo gatavo ēdienu ražošanas tehnoloģija”.

Kā norāda LLU, pētnieku paveiktais ir būtisks solis zivju pārstrādes ražošanas pilnveidē un pavērs plašākas iespējas nozares uzņēmumu attīstībai.

Pēc projekta noslēguma un atskaišu apstiprināšanas Latvijas komersanti, kā arī visi ieinteresētie, varēs iepazīties ar projektu rezultātiem.

Projektos sāktais darbs jaunu tehnoloģiju izstrādē veicinājis arī pētnieku interesi par nozares plašāku izpēti. Tādējādi pētījumu rezultāti prezentēti ziņojumos starptautiskās konferencēs un publicēti zinātniskos žurnālos.

Reklāma
Reklāma

Vienlaikus LLU pārstāvji atzīst, ka patlaban Latvijas zivju pārstrādātāji vēl nespēj apgūt jaunas zivju apstrādes tehnoloģijas un tās komercializēt, jo pašos uzņēmumos nav pieejamas nepieciešamās iekārtas un trūkst izmēģinājuma ražošanas jaudu.

Kā skaidro M. Šilovs, citviet zivju apstrāde ir veiksmīgi atrisināta klasteros jeb ģeogrāfiski saistītos attiecīga profila uzņēmumos. Piemēram, Ziemeļfrancijā par klastera pamatu kļuvusi zivju produktu pilotražotne. Zināšanu uzkrāšana šādā platformā rada pamatu turpmākai attīstībai nozarē. Šāda pieeja ieinteresējusi arī Zemkopības ministriju un nozares pārstāvjus, norāda pētnieks.

LLU prognozē, ka projektos īstenotās aktivitātes ļaus uzņēmumiem pārvarēt minētos izaicinājumus, jo jaunradītie produkti ir zinātniski un tehnoloģiski pārbaudīti. Turklāt LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniekiem ir atbilstošas kompetences, lai sniegtu atbalstu uzņēmumiem, kuri sāks jauno produktu ražošanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.