Foto – Shutterstock

Pārtop apaļumos 0

Piesātinātie tauki tiek izmantoti enerģijas iegūšanai un tauku krājumu ražošanai. Arī no tiem nevajag pilnībā atteikties, un diez vai tas ir iespējams, jo daudzos produktos tie atrodas slēptā veidā. Šie tauki visvairāk sastopami dzīvnieku un piena taukos, piemēram, sviestā, treknā krējumā, cūkgaļā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Slinks vīrietis ir nopietna problēma ģimenē… 5 slinkākās zodiaka zīmes vīriešu vidū
Kokteilis
“Viņa lūdza izgriezt tās ainas…” Meliem īsas kājas! Klajā nācis vēl viens Annas Sedokovas rūpīgi glabātais noslēpums
Krievi nobijušies: izskanējis aicinājums visiem gatavoties pilnīgai mobilizācijai, lai “stātos pretī Rietumiem” 73
Lasīt citas ziņas

Tā kā piesātinātie tauki palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, svarīgi raudzīties, lai tie tiktu uzņemti mazāk nekā nepiesātinātie.

Tiem, kam nav lieku kilogramu, plāna kārtiņa sviesta uz maizes neskādēs, taču, ja ir vēlēšanās notievēt, no sviesta un margarīna vajadzētu atteikties. Vienīgi bērniem sviests ir ieteicams, jo tas satur smadzeņu un redzes attīstībai nepieciešamo A vitamīnu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Slaidajiem krējuma piedeva ēdieniem nekaitēs, bet tievētājiem no tā jāatsakās. Jo produkts treknāks, jo vairāk tajā piesātināto tauku. G. Rijkures pieredze liecina, ka neskaitāmas reizes pierādījies – svars mazinās, tiklīdz no ēdienkartes izsvītro skābo krējumu. Speciāliste kā lielisku tā aizstājēju iesaka jogurtu bez piedevām.

Jārēķinās, ka piesātināto tauku bagātīga uzņemšana var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs. Tas atbild par D vitamīna rašanos ādā, iesaistās virsnieru garozas, olnīcu un sēklinieku hormonu sintēzē, taču, ja holesterīna ir par daudz, tiek veicināta aterosklerozes attīstība.

Trešdaļai cilvēku holesterīna līmeni asinīs ietekmē ar produktiem uzņemtais tauku daudzums. Organismā veidojas 1 – 2 grami holesterīna diennaktī. Ar uzturu vajadzētu uzņemt tikai 0,2 gramus, taču Latvijā vidēji uzņemam daudz vairāk – vidēji 0,6 gramus, tādējādi paaugstinot sirds un asinsvadu slimības attīstības risku.

Piesātinātajiem taukiem pieder arī transtauk­skābes, kas paaugstina “sliktā” holesterīna līmeni asinīs, tādējādi veicinot sirds un asinsvadu slimību risku. Šie tauki šķīst 42 grādu temperatūrā un, nonākot organismā, neuzsūcas, bet uzkrājas, izraisot gremošanas traucējumus, paaugstinot holesterīna līmeni asinīs, kā arī atero­sklerozes un asinsvadu trombozes attīstības risku. Transtauki sastopami dažādos konditorejas un skābā krējuma izstrādājumos, piena produktos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.