FOTO: No “Latvijas Mediji” arhīva

Rožu miltrasa jeb īstā miltrasa un pelēkā puve 0

Izraisa sēne Sphaerotheca pannosa, un tā ir otra biežāk izplatītā rožu slimība. Parasti to novēro vasarā vai rudens sākumā. Rožu dzinumus, pumpurus un lapu abas puses klāj sākumā pelēkbalta miltveida apsarme, vēlāk pārvēršas pelēkbrūnā pārklājā. Galvenie cēloņi: augšanas vietā nepietiekama gaisa cirkulācija, karstas un sausas dienas, kam seko vēsas un pat aukstas naktis, krasas diennakts temperatūras maiņas, nesabalansēts mēslojums – sevišķi slāpekļa pārbagātība un kaļķa trūkums.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 47
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst īsti brīnumbērni un laimes lutekļi 6
Lasīt citas ziņas

Apkaro: savāc inficētās lapas un izgriež slimos dzinumus, sausā laikā rozes bagātīgi laista, miglo ar 2% Bordo šķīdumu. No 3. klases fungicīdiem vari lietot Previcur Energy, bet no 2. klases līdzekļiem iesaka Topas, Amistar 250. No tautas līdzekļiem lieto kosu uzlējumu.

Rožu lapu rūsa

Visai izplatīta rožu slimība, ko ierosina sēne Phragmidium mucronatum, Phragmidium subcorticium un vēl citas rūsas sugas. Tās izplatīšanos visbiežāk veicina barga ziema, kurai seko vēss pavasaris. Vasarā rožu lapu apakšpusē veidojas kniepadatas galviņas lieluma rūsas spilventiņi. Lapas virspusē pretī šiem veidojumiem parādās sīki dzeltenīgi vai sarkanīgi plankumi. Spēcīgas infekcijas gadījumā sākas priekšlaicīga lapu nobiršana. Lai novērstu slimības izplatīšanos, regulāri jālieto kāliju (K) saturošs mēslojums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apkaro: salasa un sadedzina (nekādā gadījumā nelikt kompostā!!!) inficētās lapas, miglo ar 2% Bordo šķīdumu. Lai gan ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi pret šo slimību ir mazefektīvi, var mēģināt izmantot 2. klases līdzekli Amistar 250.

Pelēkā puve

Slimību izraisa sēne Botrytis cinerea. Gan uz ziediem, gan to pumpuriem parādās sīki, ieapaļi, it kā nedaudz izcelti plankumi. Tumšas krāsas rožu šķirnēm plankumi veidojas gaiši līdz bezkrāsaini, bet ļoti gaišām un baltām šķirnēm to krāsa sarkanīga. Šādi ziedpumpuri neizplaukst, klāti ar pelēku apsarmi, kļūst brūni, pūst un aiziet bojā. Ziedkāti, pat dzinumi bojātajā vietā nobrūnē. Ja rožu ziedēšana sakrīt ar pārlieku mitru un aukstu laiku, slimība strauji progresē un var izrādīties visai postoša.

Apkaro: slimās auga daļas savāc un sadedzina, augus regulāri miglojot ar 1–2% Bordo šķīdumu. Derēs 3. klases fungicīdi Previcur Energy vai Revus 250 SC, bet no 2. klases līdzekļiem – Switch 62,5 WG.

Šīs gan nebūt nav visas slimības, kas var apdraudēt rožu dārzu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.