Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem 2
No saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri mums nav jābaidās – lai gan vīruss ir patogēns, cilvēki ar to neinficējas.
Vīruss ir ļoti izturīgs un ilgi saglabājas sālītā un saldētā gaļā, taču iet bojā tiešos saules staros un termiskā apstrādē. Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis mierina, ka tādējādi infekciju var iznīdēt, bet desās, cīsiņos un gaļas konservos šā vīrusa vispār nevar būt. Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti iesaka nepirkt gaļu un tās produktus nereģistrētās tirdzniecības vietās.
Ja tomēr iegādāta mājās kauta dzīvnieka gaļa, kas nav laboratoriski pārbaudīta, tā jāsadala pēc iespējas mazākos gabalos un termiski jāapstrādā, lai gaļas iekšējā temperatūra sasniegtu līdz pat +71 °C un pēc tam tiktu karsēta vismaz divas stundas.
Fermu strādnieki un mednieki, kuriem ir saskarsme ar barību, piesārņotu ūdeni, dzīvnieku kopšanas inventāru un apģērbu, autotransportu, kas var būt aptraipīts ar dzīvnieku urīnu un fekālijām, var būt cūku mēra pārnēsātāji. Lai gan cilvēks tiešā kontaktā nesaskaras ar inficētu mežacūku, ogojot un sēņojot var būt saskarsme ar inficētu mežacūku izdalījumiem. Pēc atgriešanās no meža nekavējoties jānotīra un jānomaina apavi un apģērbs. Slimība ir ļoti lipīga un bīstama tikai mājas un meža cūkām.