Foto – Anda Krauze

Desertos un salātos 1

No kritušiem un mazvērtīgiem āboliem var gatavot biezeni. Augļus nomazgā, izgriež bojātās vietas, tos sadala gabaliņos. Katlā ielej nedaudz ūdens, ieber ābolus, uzliek vāku un karsē, reizēm apmaisot. Kad āboli izšķīduši, karsto masu izberž caur sietu, lai atdalītu mizas un sēklotnes. Nosver, pievieno cukuru (1 kg ābolu – 0,5 kg cukura) un maisot katlā vāra, līdz nedaudz sabiezē. Karsto biezeni lej izkarsētos traukos un tos aizvāko.

Reklāma
Reklāma
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Ābolus papildinot ar dažiem produktiem, var pagatavot gardu desertu. Vajag 2 glāzes vārītu rīsu, 2 glāzes saldā krējuma, 3 ābolus, 2 ēdamkarotes pūdercukura, mazliet vaniļas un šokolādes. Saldajam krējumam pievieno vaniļu, cukuru un saputo. Iecilā rīsos. Ābolus sarīvē rupjās skaidiņās un iecilā maisījumā. Saldēdienu kārto stikla traukos, pārkaisa ar rīvētu šokolādi.

Ābolus var cept cepeškrāsnī vienus pašus, bet kopā ar ievārījumu, olām un riekstiem saldēdiens ir bagātīgāks. Viens variants – ņem 150 g ābolu, 25 g ogu ievārījuma, 1 olu, 10 g cukura, 25 ml piena, 5 g kviešu miltu vai rīvmaizes, šķipsniņu sāls. Ābolus nomizo, izdobj sēklotni, pilda ar ievārījumu un liek ar sviestu ieziestā veidnē. Olas dzeltenumu ar cukuru saputo, pievieno kviešu miltus vai rīvmaizi, pienu, sāli un samaisa. Tad iecilā saputotu olas baltumu un uzlej āboliem. Cep cepeškrāsnī aptuveni pusstundu. Ievārījuma vietā ābolus var pildīt ar sasmalcinātiem riekstiem, mandelēm, cukuru un kanēli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ciemojoties “Kurzemniekos”, mūs cienāja ar gardiem ceptiem āboliem. Auzu pārslām un riekstiem uzbārsta cukuru (var izmantot arī medu), apgrauzdē uz pannas sviestā. Āboliem izņem serdi un pilda ar apgrauzdētajām auzu pārslām un riekstiem, uzber kanēli. Cep cepeškrāsnī +180° C. Pasniedz ar saldējumu un jāņogu ievārījumu.

No āboliem var gatavot sātīgus salātus. Nomizo un kubiciņos sagriež 3 ābolus, sasmalcina 1 sīpolu, kubiciņos sagriež 3 šķēles rudzu maizes. Pievieno glāzi skābā krējuma un sajauc. Citam salātu variantam vajadzēs 2 ābolus, 6 vārītus kartupeļus, 1 sarkano papriku, ½ purava kāta, ½ sarkanā sīpola, ½ l skābā krējuma, sāli, maltus melnos piparus. Papriku, sīpolu un puravu sasmalcina. Ābolus un kartupeļus sagriež gabaliņos. Visu, izņemot kartupeļus, iemaisa krējumā, pievieno garšvielas. Tad uzmanīgi iejauc kartupeļus. Salātus pirms pasniegšanas stundu patur ledusskapī, lai savelkas garšas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.