Mutē kūst! 5 izcilas receptes sviestiņam ar piedevām 2
Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Sviestam var pievienot plašu piedevu klāstu: dilles, lokus, pētersīļus, baziliku, ķiplokus, kaltētus tomātus, olīvas, mārrutkus, sinepes, sieru, sēnes, ķilavas un šķiņķi. Noteikti nevajag aizrauties ar sāli!
Lai sviestam varētu likt klāt piedevas, to vispirms saputo. Var atlaidināt ūdens peldē, kamēr tas kļūst krēmīgi mīksts. Lai atdzisušo masu ar piedevām būtu viegli uzziest uz maizes, pielej nedaudz olīveļļas.
Ar piedevām bagātināto sviestu liek pārtikas plēvē, saveļ cilindrā (lai vieglāk nogriezt) un ievieto ledusskapī. Kad sviests sacietējis, to var griezt ripiņās un likt uz šķīvja.
Zaļumu sviests
Mīkstu sviestu saspaida ar dakšiņu vai saputo. Pēc garšas pievieno sāli, smalki sakapātus pētersīļus, dilles, pāris ķiploka daiviņu un kārtīgi samaisa. Var pasniegt ne tikai brokastu galdā, bet arī kā piedevu vārītiem vai ceptiem kartupeļiem, grilētai gaļai, zivīm vai dārzeņiem.
Ar kaltētiem tomātiem
Saputotam sviestam pievieno tomātu biezeni un sīki sagrieztus kaltētus tomātus, piparus un cukuru pēc garšas. Ziež uz maizes, rotā ar sieru.
Ar ķilavām
Ņem vienādā daudzumā sviestu un sasmalcinātas ķilavas. Samaisa, pievieno uz pannas nedaudz apceptu sīpolu un vēlreiz samaisa. Ķilavas var aizstāt ar sālītu siļķi. Uz maizes šķēles ziež ķilavu sviestu un rotā ar vārītas olas un marinēta gurķa ripiņu.
Ar olām
Saputotam sviestam pievieno saberztu cieti vārītu olas dzeltenumu, sāli un nedaudz citrona sulas. Ziež uz baltmaizes šķēles, rotā ar cieti vārītas olas ripiņu un ķilavas fileju. Uzbārsta sagrieztus sīpollociņus.
Ar mārrutkiem
Mārrutka sakni notīra, nomazgā un sarīvē uz smalkas dārzeņu rīves. Pievieno galda etiķi, sāli un cukuru pēc garšas un iemaisa saputotā sviestā. Ziež uz rudzu maizes šķēles. Virsū liek ceptas vistas filejas vai cūkas cepeša šķēli, uz tās – marinēta gurķa ripiņu.