Foto-LETA/AFP

Mūsu smadzenes mīl burbuļus: kā CO₂ stimulē visas piecas maņas 0

Vai esat kādreiz domājuši, kāpēc mums tik ļoti patīk baudīt dzirkstošos dzērienus? Šodien mēs gribētu dalīties ar dažām aizraujošām atziņām par to, kāpēc mūsu smadzenes dabiski tiek piesaistītas burbuļiem.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Sekss 13 gadu vecumā, slepkavības un mežonīgs naids. Kā mēs sačakarējām jauniešus? 54
Valsts dome ieslēdz printeri – Kremļa jaunais naudas triks 54
Kokteilis
Zvaigžņu brīdinājums! Ņem vērā, šīs dienas šonedēļ mainīs daudzu likteni 9
Lasīt citas ziņas

Interesanti, ka burbuļus tādos dzērienos kā šampanietis, dzirkstošais ūdens vai gāzētie dzērieni galvenokārt veido ogļskābā gāze jeb oglekļa dioksīds (CO₂). Kad pudele zem spiediena tiek noslēgta, tās iekšpusē ir izšķīdināts liels daudzums CO₂ – līdz 12 litriem vienā šampanieša pudelē! Tomēr, tiklīdz jūs atverat pudeli, spiediens pazeminās, un CO₂ gāze tiek atbrīvota, veidojot burbuļus.

Ir pārsteidzoši, ka burbuļi patiesībā veidojas ap sīkiem piemaisījumiem uz stikla virsmas, piemēram, putekļiem vai sīkām plaisām. Ja jūsu glāze būtu pilnīgi gluda un tīra, jūs, visticamāk, vispār neredzētu burbuļus!

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet tas, kas patiesi aizrauj mūsu smadzenes, ir tas, ka šie burbuļi vienlaikus iesaista visas piecas maņas:

Redze: Burbuļi piesaista mūsu uzmanību, sakustinot dzērienu, padarot to dzīvīgu un pievilcīgu.

Dzirde: Mūsu ausis uztver priecīgās skaņas no šampanieša korķa paukšķa līdz apburošajai dzirkstošajai skaņai burbuļiem paceļoties.

Smarža: Katrs burbulis, kas izlec uz virsmas, izdala sīkus pilienus, vieglu migliņu uzlabojot aromātus un piegādājot mūsu degunam bagātīgākas, spēcīgākas dzēriena smaržas.

Garša: CO₂ ķīmiski mijiedarbojas ar ūdeni mūsu mutē, radot ūdeņraža jonus, kas rada atsvaidzinošu, nedaudz skābenu garšu.

Pieskāriens: Burbuļi rada patīkamu viegli durstošu sajūtu, papildinot dzēriena tekstūru.

Turklāt, CO₂ ir nedaudz kairinošs – tas stimulē tos pašus receptorus, kas reaģē uz pikantiem pārtikas produktiem, piemēram, sinepēm.

Vieglais dzēliens, ko mēs jūtam baudot gāzētos dzērienus, patiesībā ir mūsu nervu galu reakcija uz CO₂, kas tālāk nosūta signālus tieši uz mūsu smadzenēm.

Tāpēc nākamreiz, kad baudīsiet glāzi gāzētā ūdens vai šampanieša, atcerieties, ka piedzīvojat vairāku maņu svētkus, ko rada vienkārši burbuļi!

Aicinām jūs apmeklēt Profesora Skrides Sirds klīniku, kur mūsu profesionālā komanda atbalstīs jūs ceļā uz veselīgu un piepildītu dzīvi.

Reklāma
Reklāma

Veselīgs padoms no mūsu komandas: Izbaudiet gāzēto ūdeni kā atsvaidzinošu alternatīvu saldajiem dzērieniem – jūsu sirds un smadzenes jums teiks paldies!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.