Muskata ķirbji: Kā audzēt un uzglabāt? 0
“Vēlos audzēt bumbierveida ķirbjus, jo patīk to garša. Ir dzirdēts, ka šie ķirbji ilgi neglabājas. Vai tā ir?” interesējas Vineta Siguldā.
Būtiski – kad novāc
Saimniecības Lejasvagaļi saimniece Inta Lielbārde piekrīt: “Muskata ķirbji (Cucurbita moschata) ir garšīgi, to mīkstums ir blīvs un sulīgs. Īpaši garšīgi, kamēr augļi ir zaļganā krāsā – tad tos var cept kā karbonādi.
Gatavi augļi ir smilškrāsā. Nobriedušus ķirbjus parasti vāra vai marinē.” Ja ķirbji novākti laikus, tos piemērotā telpā var uzglabāt vismaz līdz jaunajam gadam. Glabāšanai domātos augļus vāc tikai tad, kad to kātiņš kļuvis stingrs, pārkoksnējies.
Par ātru vai par vēlu novākti ķirbji uzglabājas īsāku laiku. Pēc novākšanas tos divas nedēļas vajag turēt 26–30 °C temperatūrā, vēlāk uzglabā 10–12 grādos.
Muskata ķirbjiem ir diezgan garš veģetācijas periods – lielākā daļa šķirņu ienākas 120–130 dienās, tiem ļoti vajadzīgs siltums; slikti padodas vēsās, slapjās vasarās.
Šie ķirbji jāaudzē no dēstiem. Sēj maijā 10 x 10 cm kūdras–trūdzemes vai plastmasas podiņos bagātinātā kūdras substrātā. Pastāvīgā vietā dēstus (ar 2–3 īstajām lapām) stāda jūnijā sākumā 1 m attālumā citu no cita.
Ja pēc stādīšanas laiks kļūst vēss, piesedz ar agrotīklu. Pamatmēslojumā pavasarī iestrādā labi satrūdējušus kūtsmēslus. Augšanas laikā nekādu papildmēslojumu nedod, bet regulāri izravē nezāles, kamēr ķirbju lapas nosedz zemi. Karstā, sausā laikā, sevišķi augļu augšanas laikā jūlijā, augustā ķirbji jālaista.
Muskata ķirbju šķirnes: ‘Early Butternut’ (augļi ar dzeltenbrūnu mizu un oranžu mīkstumu, kas garšo pēc riekstiem, sver 1–2 kg), ‘Hunter F1’ (krēmkrāsas miza, oranždzeltens mīkstums, sver 0,8–1 kg),’Pluto F1’ (augļiem laba kvalitāte, sver 1–2 kg, ienākas 110 dienās), ‘Pilgrim’ (augļu svars 1,5–2 kg, ienākas 95 dienās).
JAUNUMS
‘Butterkin’ – muskata ķirbis ar gaiši brūnu mizu, oranžu mīkstumu. Augļu svars 1,5 kg. Ienākas simt dienās. No auga iegūst 2–3 augļus.