Mundrs rīta spēriens! Kā ārpus mājas izvēlēties veselīgāko kafiju? 0
Veselīgu uzturu ievērot mājās ir daudz vieglāk – ja paši gatavojam, zinām cik daudz un kas maltītē iekļauts, taču skaidrs, ka kādreiz enerģiju iegūstam arī ceļā uz darbu vai pusdienas pasūtot kafejnīcā. Daudziem no mums ēšana ārpus mājas sākas jau no agra rīta, kas nav iedomājams bez karstas kafijas.
“Kafija pati par sevi ir veselīga, to ir atzinuši daudzi, faktu pierāda arī neskaitāmi pētījumi, bet svarīgi kā mēs kafiju dzeram, cik daudz un ar ko kopā!” TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” saka uztura speciāliste Baiba Iskrova.
Kafija no veselīga produkta par ne tik veselīgu sāk palikt tad, kad dzērienam sākam pievienot kaut ko klāt, piemēram, saldo krējumu, māršmelovus, zefīrus, šokolādes un, protams, arī saldinātos sīrupus, kas īpaši populāri kafejnīcās.
“Ja 250 ml kafijā ir apmēram piecas, sešas kalorijas, tad, pielejot sīrupu vai ieliekot pāris cukura karotītes, tā var izaugt līdz 400-500 kalorijām, līdz ar to galvenais jautājums – kā mēs kafiju baudām!” skaidro uztura speciāliste.
Dienā droši drīkst izdzert trīs 250ml tasītes kafijas dienā, bet svarīgi sekot līdzi krūzītes izmēram, šodien kafejnīcās pieejamas arī teju puslitra līdzi paņemamās krūzes.
“Reti kad es esmu dzirdējusi, ka kāds dzer puslitru melnas kafijas,” ironiski noteic Iskrova, papildinot, ka šādas kafijas parasti tiek papildinātas ar saldinātiem sīrupiem, šokolādi un citiem saldumiem, kas audzē ne tikai kalorijas dienišķajā kafijas krūzē, bet arī liekas krunciņas uz vēdera.