“Ko lietot uzturā, ja ir multiplā skleroze?” Atbild uztura speciāliste 0
Portāla Veselam.lv lasītājs uzdod jautājumu: “Man kopš 2000. gada ir diagnoze multiplā skleroze. Vai ir kas tāds ko vajadzētu ievērot lietojot uzturu?”
Atbild poliklīnikas “Šarlote” un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga: “Ja ir multiplā skleroze, ļoti vērtīgi ikdienā sekot līdzi savam D vitamīna līmenim, kā arī mērenai fiziskai aktivitātei. Zinātniski nav pārliecinoši pierādījumu šai slimībai ar uzturu. Taču, lai mazinātu iekaisuma procesus, noder ēdienkartē iekļaut vairāk pilngraudu produktus (griķus, auzu pārslas, brūnos rīsus, brūno bulguru, pērļu grūbas, kvinoju u.c.), vairāk svaigu dārzeņu un augļu (ķirbi, topinambūru), labās baktērijas (skābētus produktus, raudzētus nesaldinātus piena produktus), omega 3 taukskābju pavairošanai ikdienas uzturā iekļaut zivis, medījumu, valriekstus, linsēklas, čia sēklas u.c., tādējādi mazinot omega 6 taukskābju īpatsvaru – dzīvnieku pārstrādes produktus (gaļas un piena taukus).
Uzdodiet savu jautājumu ekspertam arī jūs!