Mmm… Melleņu kūka 0
Pašu lasītas, tirgū pirktas vai no lauku radiem groziņā atvestas mellenes garantē lielisku desertu. Mellenes parasti ēd ar pienu, uzkaisot mazliet cukura. Senaizmirsts saldais ēdiens ir melleņu zupa ar klimpām. Ko nevar apēst tūlīt, to saldē, vāra ievārījumā vai cep kūku.
Sastāvdaļas mīklai
• 100 g sviesta
• 200 g miltu
• šķipsniņa sāls
• 1 tējkarote kanēļa
• 2 ēdamkarotes cukura
• 2 olas
Drumstalām
• 50 g sviesta
• 50 g cukura
• 100 g miltu
Pildījumam
• 2–3 glāzes melleņu
• 3 ēdamkarotes cukura
• sauja mandeļu skaidiņu
Pagatavošana.
Sajauc mīklas sastāvdaļas. Izveido apaļu kukulīti, ietin pārtikas plēvē un patur ledusskapī aptuveni stundu.
Drumstalām saberž miltus, cukuru, sviestu un liek ledusskapī.
Mīklu plāni izveltnē, ieklāj ar sviestu ieziestā apmēram 28 cm diametra veidnē un sadursta ar dakšiņu, lai vienmērīgāk ceptos un mīkla neuzpūstos. Cep +200 °C aptuveni 10 minūtes.
No cepeškrāsns izņemtajai kūkas pamatnei uzber mellenes un vienmērīgi izlīdzina. Uzkaisa cukuru, drumstalas un mandeļu skaidiņas. Cep +180…+ 200 °C 20–30 minūtes, līdz mandeles un drumstalas kļūst zeltaini brūnas.
PADOMI
• Ja parastā cukura vietā liek ievārījuma cukuru, gatavās ogas būs saželējušas.
• Kūka jāēd atdzesēta, jo, griežot karstu, iztecēs daudz karstas melleņu sulas.
• Lieliski garšo kopā ar putukrējumu un saldējumu.
• Ja nav melleņu, kūkai var izmantot upenes vai brūklenes.