Miltu vietā izmantojam klijas. Ligitas Dēvicas kotlešu recepte 0
Valmieras teātra aktrise Ligita Dēvica kotletes gatavo tikai no maltas vistas gaļas un jau gadiem tām pievieno nevis kviešu miltus, bet klijas. Nedaudz to Ligita miltu vietā pievieno arī sautējumiem un mērcēm.
Klijas aktrise lieto galvenokārt tāpēc, ka tas ir veselīgs produkts, jo satur daudz šķiedrvielu, kas lieliski tīra gremošanas traktu. Klijās, piemēram, ir vairāk šķiedrvielu nekā dārzeņos un tās nodrošina organismu arī ar minerālvielām un B grupas vitamīniem. Īpaši ieteicamas vecākiem cilvēkiem, jo palīdz cīnīties pret augstu asinsspiedienu, trombozi, aptaukošanos. Un, izrādās, aizkavē arī novecošanos, jo satur fitīnu, kas neļauj veidoties oksidatīvajam stresam, kas savukārt mūsu organismā bojā šūnas un veicina aterosklerozi. Tomēr ar klijām, ja vien tās nav ekoloģiskās, nevajadzētu īpaši aizrauties, jo tajās uzkrājas smagie metāli un citas ķimikālijas, ar ko graudus apstrādā augšanas un uzglabāšanas laikā. Klijas nevajadzētu lietot arī tad, ja ir akūtas gremošanas sistēmas slimības. Ieteicamais kliju patēriņa daudzums dienā – trīs līdz četras ēdamkarotes. Iesākumam, lai nerastos vēdergraizes, pietiks ar tējkaroti dienā.
Vistas gaļas kotletes
Sastāvdaļas: Viens sasaldēts maltās vistas gaļas iepakojums (500 g), sīpols, daiviņa ķiploka, aptuveni trīs šķipsnas kliju, ēdamkarote skābā krējuma, ola, sāls.
Kā gatavot?
Atkausē malto gaļu un pievieno tai sīki sagrieztu sīpolu un ķiploku. Kārtīgi samaisa un pievieno pārējās sastāvdaļas – klijas, krējumu, olu un sāli. Vēlreiz visu labi samaisa un uz pusstundu ieliek ledusskapī vai kādā citā vēsākā vietā. Nevajadzētu uztraukties, ka tikko pagatavotā masa ir pārāk mīksta un šķidra. Pēc pusstundas tā būs kļuvusi biezāka. Izceptas kotletes ir mīkstas un garšīgas. Ja tomēr gatavojot kotlešu masa šķiet pārāk šķidra, var pievienot kādu karoti kviešu miltu.