Mīkstā siera gatavošana iesācējiem. Martinellas recepte 0
Mīkstā siera gatavošana ir diezgan vienkārša un iesācējam būtu vēlams vispirms izzināt tieši mīksto sieru ražošanas procesu. Mīkstajos sieros ir augsts mitruma saturs, tos ēd svaigus, tie ir garšīgi, gatavošanas gaitā iespējami dažādi eksperimenti, piemēram, visdažādāko piedevu lietošana, tādā veidā iegūstot sierus ar visdažādākajām garšām.
Kas vajadzīgs mīksto sieru gatavošanai?
1. Piens
2. Virtuve vai cita tīra telpa ar plīti
3. Bļodas, šķīvji, mērkarote, katli, putu karote
4. Siera drēbe (tā ir blīvāka par marli, ja lietosiet marli, siera recekļa daļa iztecēs cauri)
5. Caurduris
6. Piensaimnieka termometrs (skala rāda no 0 oC līdz 105 oC).
7. Virtuves svari un mērglāze
8. Slogi
9. Piezīmju grāmatiņa, kur atzīmēt darba procesa gaitu (varat to arī nedarīt!)
Martinella
Mīkstais siers no govs piena, svaigs, staipīgs. Ņem ~36 oC siltu pienu, pievieno pienskābo baktēriju ieraugu, samaisa un apmēram 40 minūtes nogatavina. Pienu maisot ~1 minūti, tam pievieno fermentu, par pamatu ņemot ražotāja noteikto fermenta daudzumu attiecīgajam piena daudzumam, bet vēlams, lai piens veidotu recekli ~30 minūtēs.
Sagriež recekli ~2 cm2 lielos gabaliņos, lēnām kustībām to maisa ~5 minūtes un ļauj netraucēti stāvēt ~ 4–6 stundas, līdz receklis pieņemvajadzīgo skābumu, kādā var notikt recekļa
apstrāde un siera veidošana. Recekļa gatavību pārbauda, ieliekot nelielu gabaliņu 77–85 oC karstā ūdenī. Ja receklis sasilstot kļūst elastīgs un stiepjas diegos, tas ir gatavs siera veidošanai.
Nolej suliņas, iegūto recekli sasmalcina un liek ūdenī (77–85 oC), kur masu apstrādā ar rokām, līdz tā sasniedz vajadzīgo temperatūru un ir gatava veidošanai, ļaujot piešķirt tai vēlamo formu.
Gatavo sieru nekavējoties liek aukstā (pēc vēlēšanās – stiprākas vai vājākas koncentrācijas) sālsūdenī un atdzesē, līdz tā konsistence kļūst stingra.
Sagatavots pēc zemnieku saimniecības “Juri” padomiem, kas publicēti izdevumā “Mājas labumi”