Mikrobu perēkļi virtuvē: kam noteikti jāpievērš uzmanība, lai smagi nesaslimtu 0
Mājas virtuvē ir vislielākā mikrobu koncentrācija un daudzveidība. Kaut esam aizņemti ikdienas darbos, šo telpu nedrīkstam pamest novārtā.
“Jebkura vieta vai lieta, kam pieskaras cilvēka rokas, var piekļūt mājdzīvnieki, vai kas nonāk saskarē gan ar jēlproduktiem, gan citiem pārtikas produktiem, var tikt aptraipītas ar dažādu veidu mikroorganismiem. To, protams, visvairāk ir uz durvju, skapju rokturiem, arī vietās, kas ir mitras: pie ūdenskrāna, uz sūkļiem, roku dvielī un trauku dvielī,” norāda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītājas vietniece Ilze Plīkša. “Tieši tādēļ, darbojoties virtuvē, jāievēro vienkāršas, taču konsekventas higiēnas prasības, kas attiecas ne tikai uz telpu un virsmu tīrību, bet arī personīgo higiēnu.”
Mazgājamais sūklis. To kādu laiku lietojot, savairojas un dzīvo milzīgs daudzums mikrobu, ko nav iespējams iznīcināt, sūkli mazgājot. Tāpēc to vajadzētu mainīt pēc iespējas biežāk.
Griežamie dēlīši. Tie vienmēr jānomazgā un, kad tajos parādās daudz iegriezumu un plaisiņu, noteikti jānomaina, jo baktērijas tur patveras, neraugoties uz rūpīgu mazgāšanu. Nevajadzētu visus produktus griezt uz viena dēlīša, bet gaļai izmantot vienu dēlīti, zivīm otru, maizei, sieram un citiem produktiem – trešo.
Virtuves izlietne. Tajā nonāk viss, kas ir netīrs, līdz ar to vide ir labvēlīga dažādu baktēriju augšanai. Lai to novērstu, izlietne jātīra biežāk un kārtīgāk, nekā vairākums saimnieču to mēdz darīt.
Ūdenskrāns un sadzīves tehnikas priekšmetu rokturi. Kur rokas, tur mikrobi. Gatavojot ēst, bieži vien atgriežam ūdenskrānu vai atveram ledusskapi, nepievēršot uzmanību tam, ka rokas ir notraipītas, tīrot zivis vai griežot jēlu gaļu. Un baktērijas nu var vairoties!
Plastmasas lāpstiņas. Ideāli būtu, ja ieviestu atsevišķas lāpstiņas dažādām produktu grupām, nevis izmantotu vienu, gan gatavojot pankūku mīklu, gan taisot masu kotletēm, gan mīcot biezpienu. Turklāt plastmasas lāpstiņas rūpīgi jānomazgā, izmantojot arī mazgāšanas līdzekli, nevis tikai jāpatur zem karsta ūdens strūklas.
Trauku dvielis. Nereti to izmantojam ne vien tiešajam mērķim, bet arī noslaukām rokas vai darba virsmu. Un arī grēkojam, trauku dvieli tik ļoti pieslaukot, ka ir grūti izmazgāt. Šāda nevērība un zināms slinkums var novest pie kādas zarnu infekcijas.
Garšvielu trauciņi. Tos bieži lietojam, bet diemžēl reti mazgājam. Turklāt ņemam ar tām pašām rokām, kurās turējām jēlu gaļu. Tāpēc jāpieradinās mazgāt rokas ikreiz, kad bijusi darbošanās ar termiski neapstrādātiem produktiem: gaļu, zivīm, olām.