Foto – Shutterstock

Mikrobioloģe brīdina: gaļa jāizcep kārtīgi; rasolu labāk uzreiz nesajaukt 0

Lai Jāņu dienas maltīte nesagādātu nepatīkamus pārsteigumus, pārtikas produkti svētku galdam jāiegādājas tikai drošās tirdzniecības vietās. Jāpievērš uzmanība pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un marķējumam, it īpaši – derīguma termiņam.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
Lasīt citas ziņas

“Kad sākam domāt par došanos piknikā, nereti steidzam ķert akcijas preces, kurām ir derīguma termiņa pēdējā diena un kura tāpēc tiek tirgota ar atlaidi. Bet šādai precei var nebūt tik izcila kvalitāte, kāda tā bija ražošanas dienā. Tāpat neviens nevar garantēt, ka aukstuma ķēde visā posmā ir bijusi ievērota,” līgotājus brīdina Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnes institūta BIOR direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa.

Rasolu labāk uzreiz nesajaukt

Mikrobioloģe atgādina dažas patiesības, kuras vajadzētu ievērot visiem, kas šajās svētku dienās dodas ārā no pilsētas – piknikā, lai tuvāk pie dabas sagaidītu gada īsāko nakti. Kad pagaršots alus, Jāņu bērni pārstāj domāt par pārtikas higiēnu tā, kā to dara ikdienā mājās, un tad svētki var arī beigties ar mediķu palīdzību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piemēram, dodoties garākos pārbraucienos vai piknikā, gaļas un piena produkti, zivis, salāti ar krējumu, saldie ēdieni, konditorejas izstrādājumi ar krēmu jāuzglabā aukstuma somās. “Atcerieties, visi mitrie produkti, proti, produkti, kuriem ir klāt majonēze, arī vārītā, ceptā, kūpinātā gaļa ir riska produkti. Nebojājas tikai sausi makaroni un cepumi!”

Nevajag sagrieztam rasolam sastāvdaļas sajaukt uzreiz un visu turēt bļodā uz galda, lai katrs var paņemt. Izrādās, mikrobu intensīva vairošanās, kas izraisa produkta bojāšanos, sākas brīdī, kad rasolā ir mitra vide, piemēram, gurķu sula, desa, majonēze. “Ja visas sastāvdaļas turēsiet atsevišķi un sajauksiet pēc nepieciešamības, būtiski samazināsiet risku saindēties, arī tad, ja visu turēsiet siltā vietā,” iesaka speciāliste. Labāk lai majonēze atrodas slēgtā iepakojumā līdz pēdējam brīdim. “Tāpat ar desu – man gribas domāt, ka tur nesēž tūkstošiem salmonellu. Un pat tad, ja tur kāda viena ir, mēs paši tai ļaujam savairoties ar savu slikto piknikošanas praksi. Tas ir lielākais risks. Nevis tas, ka mēs nopērkam tirgū vecu gaļu.”
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.