Svētku maltītes matemātika 0
Pieredzējuši galdu klājēji ēdienu daudzumu aprēķina, ņemot vērā vidējo lielumu, cik viesis svinībās var apēst, un to, ka apetīte un ēdelība atšķiras. Lūk, aptuvens pārtikas daudzums vienam cilvēkam.
Aukstais galds (ja būs arī siltais ēdiens, vajag uz pusi mazāk)
Salāti: līdz 500 g (parasti četru veidu, katrs aptuveni 100 g, rasolu parasti ēd vairāk)
Gaļa: 300–350 g, dažādi izstrādājumi
Zivs: 100 g
Siltais ēdiens
Kartupeļi: 2–3 vidēji lieli
Gaļa: aptuveni 200 g; ieteicams gatavot 2–3 veidus, bet nelielus gabaliņus
Sautēti kāposti: 150 g
Kafijas galds
Torte: 100 g
Plātsmaize, cepumi: kopā 70 g (100 g, ja nav tortes)
Kafija: viena tase (10 cilvēkiem vajag aptuveni 0,5 kg maltas kafijas)
Augļi: 2 kg 10 cilvēkiem
Konfektes: 2 gab.
Dzērieni
Limonāde, citronūdens: 1 l
Alkohols vakaram kopumā: aptuveni 0,3 l mājas viesībām, 0,5 l ilgākai ballītei
Stiprais alkohols: 150–200 ml degvīna gados jaunākiem vai konjaks vecākiem viesiem
Šampanietis dāmām, vidēji salds; vecāki viesi vēlas saldāku dzirkstošo dzērienu, jaunāki – brutu
Pieprasītākais ir pussausais vai pussaldais vīns.
! Vecāka un vidēja vecuma vīrieši ciemos tradicionāli nāk ar alkohola pudeli. Jauniešu publikā uz to cerēt velti.
FAKTS.
Ballītē ar klasisku ēdienu izvēli vienmēr cieņā ir rasols un sautēti kāposti.
Konsultējusi svētku galdu klājēja Arnita Runce