Mielasts lielam viesu pulkam: kā plānot? Taisīt ēdienu pašiem vai uzticēt citiem? 0
Nolemts – tā kā telpas mājās gana plašas, lūgšu viesus un rīkošu svinības. Bet kā aprēķināt, cik daudz ēdamā likt galdā, lai nepietrūktu un arī pāri nepaliktu? Vai gatavot pašai vai varbūt pasūtīt visu gatavu?
Lētāk pirkt, nevis gatavot
Ja saknes, piena produkti un gaļa no pašu saimniecības, lētāk laikam ir gatavot pašiem, gan ar piebildi – ja ir prasmīgi palīgi, kas nekašķējas, un saimniecei nav žēl sevis, jo pēc virtuvē pavadītām garām stundām svinību vakarā vienīgā vēlme būs ātrāk tikt pie miera.
Ja produkti jāpērk veikalā, lētāk ir pasūtīt ēdienus kafejnīcā, kuras maltīte iet pie sirds, jo, ja saskaita kopā naudu par produktiem, no kuriem izmantos tikai daļu un tiks norakstīts piedegušais un pārsālītais, kā arī cepeškrāsnij un plītij patērēto gāzi vai elektrību un pašas pamatīgo darbošanos vairāku dienu garumā, ekonomijas vietā būs zaudējumi.
Pašiem gatavot maltīti ir izdevīgi, ja pasākums notiek nelielā ģimenes lokā aptuveni 10 cilvēkiem un nav jākautrējas, ka kāds ēdiens nav izdevies ideāli vai pasniegtie kāposti un kartupeļi nav gluži karsti.
Ja svinības paredzētas vairākiem desmitiem ļaužu, labāk paļauties uz profesionāļiem. Populārs un finansiāli izdevīgs variants ir pasūtīt gatavus gaļas ēdienus, ko var uzsildīt, un aukstā galda ēdienus. Pašiem tad atliek izvārīt kartupeļus un izsutināt kāpostus, varbūt atlicināt laiku un izcept torti.
Ēdienu samēro ar finansēm
Par to, cik maksā maltīte vienai personai, jāvienojas svinību rīkotājam un gatavotājam. Tad noskaidro, kādus ēdienus un par kādu naudu vēlas iegādāties, cik tālu atrodas svinību vieta no maltītes tapšanas ceha, kā ēdieni tiks piegādāti, kas sarūpēs galdautus un traukus. Ja ir padomā vairākas labas kafejnīcas, var veikt pat cenu aptauju un lūgt, lai uz e-pastu atsūta iespējamo piedāvājumu un izmaksas.
Jāņem vērā, ka cenas dažādās ēdināšanas iestādēs atšķiras. Kopīgā tendence – jo tālāk no Rīgas, jo lētāk un bagātīgāk. Nelielām mājas svinībām nāksies tērēt, sākot no 8–10 eiro par cilvēku.
Ja gatavo paši vai pasūta, var rēķināties ar aptuveniem produktu daudzumiem, ko cilvēks vienā vakarā var notiesāt. Apēstā daudzums atkarīgs arī no pasākuma iemesla, ilguma un paredzētās programmas. Protams, sēru mielastā neapēdīs tik daudz kā līksmā dzimšanas dienas ballītē ar dejām līdz rītam.
! Ja būs ballīte ar dejām un pusnaktī pasniegs torti, mielastam vērts gatavot arī saldo ēdienu. Bet, ja svinības paredzētas latviskā garā, nepieceļoties no galda, un ilgs aptuveni trīs stundas, pietiks ar torti.