Akunpunktūras ārste: jāpanāk emocionāls un fizisks līdzsvars 4

Lai izprastu Ķīnas tradicionālās medicīnas, tātad arī akupunktūras skatījumu uz bezmiegu, der zināt, ka šīs sistēmas pamatā ir no Rietumu medicīnas atšķirīgi principi. Sākumā tie šķiet mistiski un neizprotami, taču ir ļoti tuvi holistiskajai pieejai, kas cilvēku uzlūko kā veselumu. Pamazām tam tuvojas arī modernā medicīna, arvien lielāku uzmanību piešķirot ne vien fiziskajiem slimību simptomiem, bet arī psihoemocionālajam stāvoklim.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

Ķīnas medicīnas ieskatā, jebkas, kas notiek ar iekšējiem orgāniem, izpaužas emocijās, un otrādi – emocijas ietekmē orgānus. Turklāt noteiktas emocijas un izjūtas ir saistītas ar noteiktiem orgāniem, piemēram, sirds – ar prieku, plaušas – ar skumjām, nieres – ar bailēm un piesardzību, aknas – ar dusmām un aizkaitinājumu, bet aizkuņģa dziedzeris atbild par abstrakto domāšanu un tieksmi meditēt, tātad spēja meditēt dota ikvienam. Runa ir par stāvokli, kad cilvēks ir vesels: ir dabiski, ja cilvēkā pa druskai ir visas šīs emocijas, nevis viena valda pār citām. Piemēram, ir normāli, ka cilvēks ir viegli aizkaitināms, taču viņam jāspēj savas dusmas savaldīt. Galēja reakcija – nevaldāms niknums un agresivitāte – varētu liecināt par aknu saslimšanu.

Vesels cilvēks ir mēreni priecīgs, reizēm nedaudz skumīgs, domīgs un piesardzīgs, taču šis stāvoklis nav konstants: jūtas un emocijas, līdz ar to arī orgānu stāvoklis atrodas nepārtrauktā dinamikā. Neviens nav nemitīgi meditatīvs vai nemitīgi skumjš!

CITI ŠOBRĪD LASA

Tik ilgi, kamēr cilvēks spēj vadīt un valdīt pār savu emocionālo stāvokli, viss kārtībā – viņš ir vesels. Līdzīgi ir ar miegu: tā ir normāla parādība cilvēka bioloģiskajā ritmā. Tāpat kā mijas emocijas, mainās arī bioritms – diena un nakts, miegs un nomods. Taču Ķīnas medicīna pazīst stāvokli, ko dēvē par bu mei – nav miega. Ārija Cipruse uzsver – tā nav diagnoze! Ja kāds nevar gulēt, jo viņam traucē troksnis, problēma ir troksnis, nevis pats cilvēks. Ja traucē sāpes, problēma ir tās, nevis bezmiegs.

Ja grimt miegā kavē īslaicīgs emocionāls sastrēgums, piemēram, dusmas vai pārāk liels prieks, jācenšas nomierināties, nevis jāķeras pie zālēm, kas uzdzīs miegainību.

Ja miega traucējumi ir ilgstoši, jāsaprot, kāds apstākļu kopums veicinājis šādu reakciju. Ķīnas medicīnā tad cenšas izprast, kāda ir saskaņa starp dažādiem orgāniem, piemēram, aizkuņģa dziedzeri un sirdi. Svarīgi arī zināt, vai moka nakts murgi, vai naktī izspiežas auksti vai karsti sviedri, vai miegs ir nepārtraukts un haotisks.

Atsevišķi miega traucējumi raksturīgi stāvoklim, kad ir karsta galva un vēsas kājas – tas liecina, ka izjaukts līdzsvars starp sirdi un nierēm, kas savukārt liek domāt par pārāk aktīvu seksualitāti. Seksualitāte ir dzīvības enerģijas avots – arī tam jābūt līdzsvarā ar pārējām sistēmām un emocijām, jāraugās, lai neizpaužas par daudz vai nepietiekami.

Izprotot sistēmu kopumā, kļūst skaidrs, ka, bezmiegu ārstējot ar akupunktūru, nav vienotas shēmas. Nevar pateikt: ja nenāk miegs, jāiedur adatas tajos vai tajos punktos. Tiesa, iedurot divos noteiktos punktos, pacientam nāk miegs, taču šis paņēmiens jāuzlūko kā avārijas risinājums – līdzīgi kā medikamenti modernajā medicīnā. Jārisina pamatproblēma, atgriežoties pie līdzsvara starp orgānu sistēmām un garīgo stāvokli: ja ir paaugstināta aktivitāte, tā jāsamazina, bet, ja pazemināta – jādarbojas nedaudz vairāk u.tml.

Reklāma
Reklāma

Notiek arī tā, ka pacients pie akupunktūras ārsta vēlas ārstēt kādu kaiti vai, piemēram, veikt skaistumkopšanas procedūru un pēc kāda laika konstatē – o, esmu sācis labāk gulēt, man ir ciešāks miegs, vairs nemostos tik bieži! Mēdz gadīties arī otrādi – cilvēks sūdzas par miega traucējumiem un tik ļoti koncentrējas uz šo problēmu, ka nespēj iemigt arī par spīti terapijai.

Ieteikumi:

* Pamasē ausis

* Ja nenāk miegs, var mēģināt uz sevi paraudzīties it kā no malas, meditatīvā stāvoklī: kas ar mani notiek? Kas būs, ja apgulšos uz otriem sāniem? Kā jutīšos, ja pagulēšu un skatīšos vienā punktā? Iespējams, miegs uznāks jau pavisam drīz.

* Ausīs atrodas punkti, kas atbildīgi par miegu: tos uzmeklējot un pamasējot, iespējams, var vieglāk iemigt.

* Miegu uzlabo arī viegla pieres masāža.

* Garām kustībām var pamasēt arī apakšdelmus, sākot no mazā pirkstiņa līdz elkonim un atpakaļ.

* Ja bezmiegs moka ilgstoši, attiecīgos punktos ausīs uz ilgāku laiku var ievietot magnētiskās adatiņas.

36,6°C konsultante Ārija Cipruse, akupunktūras ārste, reiki meistare

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.