Foto: Anda Krauze

Meža sēņu zupa ar ceptu ābolu krējumu. Īstiem gardēžiem! 0

Sastāvdaļas
• 4 l liellopu buljona
• 800 g gaileņu
• 800 g baraviku
• 800 g beku
• 500 g selerijas sakņu
• 500 g kartupeļu
• 500 g burkānu
• 2 sīpoli
• 3 ķiploka daiviņas
• 2–3 timiāna zariņi
• 2 lauru lapas
• 1 rozmarīna zariņš
• pustējkarote ķimeņu
• lociņi
• pipari
• sāls

Reklāma
Reklāma
Nosaukti trīs cilvēka dzīvībai visbīstamākie pārtikas produkti 11
Veselam
Pat neliela deva var izraisīt problēmas: ārsti brīdina par populāra bezrecepšu medikamenta iespējamiem bīstamajiem blakusefektiem
Kokteilis
Šīs lietas bieži tiek dāvinātas dzimšanas dienā – tas ir stingri aizliegts
Lasīt citas ziņas

Ābolu krējumam
• 500 g skābā krējuma
• 3 skābi āboli
• malti melnie pipari
• citrona sula
• rapšu eļļa
• kanēlis
• medus
• sviests

Pagatavošana.
Sīpolus un ķiploku sagriež, pievieno timiānu un apcep uz pannas sviestā. Liek katlā, kur tiks vārīta zupa. Sviestā apcep gabaliņos sagrieztas sēnes. Vienā reizē neliek pārāk daudz sēņu un taukvielu, citādi izdalīsies daudz šķidruma un sēnes vārīsies, nevis cepsies. Liek katlā pie sīpoliem un ķiplokiem un pārlej buljonu, kas vārīts no saceptiem liellopa kauliem. Ja nav šāda buljona, tā vietā zupai var pievienot apceptu cauraudzīti. Burkānus, kartupeļus un selerijas saknes sagriež nelielos kubiņos. Selerijas un burkānus apcep uz pannas un pievieno zupai. Garšai pieliek rozmarīna zariņu un lauru lapas. Zupu vāra uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes. Kad virums gatavs, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai pagatavotu ābolu krējumu, vispirms krējumu ieliek marlītē, ievieto sietā un notecina sūkalas. Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež palielos gabalos, liek uz cepešpannas, noziež ar medu un sviestu, pārkaisa maltus melnos piparus, kanēli un sāli. Cep cepeškrāsnī 140 °C aptuveni pusstundu. Jāraugās, lai āboli neizšķīstu, bet veidotos karamelizēti gabaliņi. Atdzesē un sajauc ar notecināto skābo krējumu, nedaudz sāls, citrona sulas un rapšu eļļas.

Sēņu zupai uzbārsta smalki sagrieztus lociņus un pasniedz ar ceptu ābolu krējumu.

Lai dārzeņiem būtu intensīvāka garša, tos (izņemot kartupeļus) pirms pievienošanas zupai nedaudz apcep.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.