Meža sēņu zupa ar ceptu ābolu krējumu. Īstiem gardēžiem! 0
Sastāvdaļas
• 4 l liellopu buljona
• 800 g gaileņu
• 800 g baraviku
• 800 g beku
• 500 g selerijas sakņu
• 500 g kartupeļu
• 500 g burkānu
• 2 sīpoli
• 3 ķiploka daiviņas
• 2–3 timiāna zariņi
• 2 lauru lapas
• 1 rozmarīna zariņš
• pustējkarote ķimeņu
• lociņi
• pipari
• sāls
Ābolu krējumam
• 500 g skābā krējuma
• 3 skābi āboli
• malti melnie pipari
• citrona sula
• rapšu eļļa
• kanēlis
• medus
• sviests
Pagatavošana.
Sīpolus un ķiploku sagriež, pievieno timiānu un apcep uz pannas sviestā. Liek katlā, kur tiks vārīta zupa. Sviestā apcep gabaliņos sagrieztas sēnes. Vienā reizē neliek pārāk daudz sēņu un taukvielu, citādi izdalīsies daudz šķidruma un sēnes vārīsies, nevis cepsies. Liek katlā pie sīpoliem un ķiplokiem un pārlej buljonu, kas vārīts no saceptiem liellopa kauliem. Ja nav šāda buljona, tā vietā zupai var pievienot apceptu cauraudzīti. Burkānus, kartupeļus un selerijas saknes sagriež nelielos kubiņos. Selerijas un burkānus apcep uz pannas un pievieno zupai. Garšai pieliek rozmarīna zariņu un lauru lapas. Zupu vāra uz lēnas uguns aptuveni 20 minūtes. Kad virums gatavs, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Lai pagatavotu ābolu krējumu, vispirms krējumu ieliek marlītē, ievieto sietā un notecina sūkalas. Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež palielos gabalos, liek uz cepešpannas, noziež ar medu un sviestu, pārkaisa maltus melnos piparus, kanēli un sāli. Cep cepeškrāsnī 140 °C aptuveni pusstundu. Jāraugās, lai āboli neizšķīstu, bet veidotos karamelizēti gabaliņi. Atdzesē un sajauc ar notecināto skābo krējumu, nedaudz sāls, citrona sulas un rapšu eļļas.
Sēņu zupai uzbārsta smalki sagrieztus lociņus un pasniedz ar ceptu ābolu krējumu.
Lai dārzeņiem būtu intensīvāka garša, tos (izņemot kartupeļus) pirms pievienošanas zupai nedaudz apcep.