Meža rūķi – interesanti svētku gardumi 0
Pienu traukā uzkarsē, ņem no uguns un iemaisa raugu, pa ēdamkarotei miltu un cukura, uz pusstundu liek siltā vietā, lai uzrūgst. Kad tas noticis, pievieno pārējos miltus, cukuru, mīkstu sviestu, olas un sāli, samīca, saveļ bumbā un ļauj vēl stundu rūgt.
Krāsni sakarsē līdz 200 °C, kēksa formiņas ieziež ar sviestu. Mīklu kārtīgi izmīca, saveļ garenu un sagriež desmit daļās. No katras veido vienu lielāku un otru mazāku bumbu. Lielāko liek formā, veido iedobi, apziež ar olas dzeltenuma un piena maisījumu un liek virsū mazāko bumbu, topošo rūķi apziežot visā augumā. Ļauj vēl dažas minūtes uzbriest, liek krāsnī un cep 15–20 minūtes. Kamēr vēl karstas, maizītes pie pamatnes apziež ar sakarsētu ievārījumu un apviļā kokosriekstu pārslās, lai var redzēt, ka rūķi pa sniegu kārtīgi nobridušies.
Marcipānā iemaisa pārtikas krāsvielu un izveido cepures ar bumbuļiem un degunus, ko uzreiz arī piestiprina. Pūdercukuru un olas baltumu sakuļ, liek tortes krēma turzā ar uzgali un katram vīriņam veido bārdu, acis un akcentu cepures galā.
Klasiska vērtība ir sarkana mice, bet tā var būt arī citā krāsā, īpaši, ja izmanto dabiskas izcelsmes krāsvielu – piemēram, oranžu iegūst no oleandra koka augļu sēklām un mīkstuma, bet zaļu, ņemot talkā hlorofilu.
Recepte no tematiskā izdevuma “Svinam mājās”