Zāģlapsene − te parādās, te pazūd 0

Kopš 2012. gada pieaug arī priežu rūsganās zāģlapsenes (Neodiprion sertifer) populācija. Lai gan masveida izplatība vēl nav bijusi, kaitēkļa koloniju klātbūtne konstatēta diezgan plaši Kurzemē (Kolkā, Dundagā, Melnsilā), tāpēc turpmākajos gados zāģlapsenes attīstībai entomologi pievērš īpašu vērību.

Reklāma
Reklāma
Veselam
20 bīstami pārtikas produkti, no kuriem noteikti jāizvairās 20
Kokteilis
Kādas kļūdas ceļojot pieļauj katra zodiaka zīme? Dvīņi biļetes nopērk pārāk agri, bet strēlnieks grib visu un uzreiz
Kokteilis
Personības TESTS. Kāds ir tavs slēptais spēks? Pasaki, ko attēlā pamanīji pirmo, un uzzini! 2
Lasīt citas ziņas

Zāģlapsenes vairojas priežu jaunaudzēs, sākot no 6–8 gadus un beidzot ar 40–50 gadus vecām audzēm.

! Kāpuri nograuž tikai vecās, iepriekšējo gadu skujas un jaunās parasti neaiztiek. Cietušās audzes bojā neiet, toties ir pieauguma zudumi, izretinās koku vainagi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kaitēkļu skaits laika gaitā stipri svārstās. Tie regulāri savairojas ik pēc 10–12 gadiem. Masveida izplatība turpinās 2–4 gadus, bet pēc tam kaitēkļi pazūd.

Priežu rūsganās zaģlapsenes tēviņš ir melns, ar sarkanbrūnām kājām. Mātīte ir 8–10 mm gara, rūsganbrūna, ar iedzelteniem spārniem. Kāpurs ir 25 mm garš, zaļganpelēks, ar šauru, gaišu svītru uz muguras un melnu, spīdīgu galvu. Gadā attīstās viena paaudze. Kāpuri šķiļas maija vidū un barojas ar skujām. Jūlija pirmajā pusē tie pārvietojas uz zemsegu.

Zāģlapseņu iznīcināšanā visnozīmīgākie ir kukaiņēdāji putni – zīlītes, melnais mušķērājs, melnais strazds, tāpēc kaitēkļu apdraudētajās platībās tiem der izvietot būrīšus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.