Drauds Daugavpils mežiem 0

Meža kaitēklis numur divi ir priežu audžu tīkllapsene (Acantholyda posticalis). Entomologs brīdina, ka šis skujgrauzējs joprojām savairojas Daugavpils pilsētas mežos aptuveni 200 ha platībā. Patlaban vienā kvadrātmetrā tur ziemo vairāk nekā 200 īpatņu – milzīgs skaits, kas var izraisīt audžu bojāeju. Kaitēklis var savairoties gadu desmitus. Liela daļa populācijas mēdz iepauzēt, tāpēc nekad nevar prognozēt, cik daudzi lidos vai gulēs.

Reklāma
Reklāma
Veselam
20 bīstami pārtikas produkti, no kuriem noteikti jāizvairās
Kokteilis
Personības TESTS. Kāds ir tavs slēptais spēks? Pasaki, ko attēlā pamanīji pirmo, un uzzini! 2
Kokteilis
Kādas kļūdas ceļojot pieļauj katra zodiaka zīme? Dvīņi biļetes nopērk pārāk agri, bet strēlnieks grib visu un uzreiz
Lasīt citas ziņas

! Tīkllapsene grauž priežu skujas dažāda vecuma audzēs.

Kaitēkļa galva un krūtis ir melnas ar dzeltenu zīmējumu, vēders rūsgandzeltens, spārni caurspīdīgi. Kāpura ķermenis ir blāvi zaļš ar brūnganu zīmējumu, galva gaiši brūna ar tumšiem punktiem. Kāpuri šķiļas, sākot ar jūniju, un tūlīt veido pirmos tīklojumus. Skujas tie grauž ļoti neregulāri. Liela daļa skuju atlieku nobirst zemē vai paliek tīklojumā kopā ar ekskrementiem. Kāpuri noēd gan vecās, gan jaunās skujas. Jūlija otrajā un trešajā dekādē tie nokrīt zemē un ierokas 15–40 cm dziļi augsnē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Agnis Šmits mudina bojājumu riskam pakļautajās mežaudzēs izvietot putnu būrus, kā arī laikus izvākt nesen kaltušos un invadētos, novājinātos kokus, lai tajos nesavairotos stumbra kaitēkļi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.