Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock.com

Iedomājieties: jūsu grezn0 auto vai mašīnu, par kuru neviens neuzzinātu… 19

Bet tas vēl nav viss. Patiesībā mums nevajag gandrīz neko no tā, ko mēs, šķiet, vēlamies. Mēs vēlamies saņemt ne jau pašu objektu; mums ir nepieciešams ar to padižoties, izraisīt citu apbrīnu. Lielākā daļa vēlmju ir vēlme pēc noteikta statusa. Neticat? Tad domās veiciet eksperimentu: iedomājieties kaut ko ļoti vērtīgu. Piemēram, grezna kleita, vakariņas ļoti dārgā restorānā vai luksus automašīnu. Tagad iedomājieties, ka neviens nekad neuzzinātu, ka jums tas bija. Vai tas būtu kā vērts?

Reklāma
Reklāma
Veselam
Četri dzērieni, kas izraisa insulīna rezistenci un svara pieaugumu. Ar ko tos aizvietot?
Kokteilis
Kāds vīrietis vajadzīgs katrā zodiaka zīmē dzimušai sievietei 8
Veselam
Slaida auguma noslēpums! 25 pārtikas produkti ar augstu olbaltumvielu un zemu tauku saturu 8
Lasīt citas ziņas

Senos laikos pieticība, kautrība tika uzskatīta par cieņas vērtām, bet ārišķīgu krāšņumu nosodīja, jo tas izraisīja virkni grēku: skaudību, rijību, alkatību, lepnumu. Bet lietas ir mainījušās. Tagad, ja notikums nerada tūlītēju atsauksmi sociālajos tīklos, šķiet, ka tas nav noticis vispār. Cilvēkus vairāk interesē, kā iegūt daudzas labas bildes un vairāk atzīmes “patīk”, nekā pats notikums. Kā es varu vislabāk sevi izrādīt – lūk ko mūsdienās novērtē. Lepnums un iedomība ir kļuvuši par tikumiem, bet kautrība par trūkumu.

Varbūt tas nav tik slikti?

Bet pašnāvību un depresiju epidēmijas statistika liecina par ko citu. Varbūt mums vajadzētu atskatīties, visas receptes jau ir gatavas. Platons un Aristotelis gandrīz vienmēr domāja atšķirīgi, izņemot vienu lietu: viņi abi uzskatīja, ka laimīgu cilvēku var darīt tikai tikumīga dzīve. 1621. gadā Roberts Bērtons darbā “Melanholijas anatomija” piedāvāja recepti: “Neesi vientuļš, neesi laisks”. Bet jūs jau to zināt. Iegūsti draugus un nodarbojies ar ko savu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mēs esam nelaimīgi, kamēr esam savu sīko vēlmju vergi. Laimīgus mūs padara iziešana ārpus personības rāmjiem, pievienošanās kam lielākam.

Ārsts un filozofs Raimonds Tellis uzbūvējis cilvēka vēlmju hierarhiju: apakšējais līmenis – pārtika un pajumte, nākamais – baudas gūšana un trešais – atzinība un statuss. Ceturtā, pati augstākā – māksla, garīgā dzīve un misija. Ir skaidrs, ka jo zemāks līmenis, jo vieglāk būs vēlmes apmierināt un jo ātrāk pāries prieks par piepildīšanos. Ilgtspējīgu laimi iegūst tikai augšējā stāvā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.