Foto – Shutterstock

Mērenība līdz mūža galam pēc žultspūšļa operācijas 2

“Man izoperēja žultspūsli, tādēļ ir ieteikta diēta. Ko es drīkstu ēst?” Gunita Esīte Bauskas novadā

Reklāma
Reklāma
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku! 44
Lasīt citas ziņas

Žultsakmeņu slimības gadījumā dažkārt nākas izņemt žults­pūsli jeb veikt laparoskopisku holecistektomiju.

Medicīnas sabiedrības “ARS” gastroenterologs Sabri Abdelmasī skaidro, ka žults ir gremošanas sula, kas piedalās tauku pārstrādē. Tā veidojas aknās, un žultspūslis ir tikai neliels maisveida orgāns, kurā žults kļūst koncentrēta. Ēdot treknus produktus, tā palīdz sašķelt taukus organismam pieejamā formā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Taču arī pēc holecistektomijas žults organismā nepārstāj veidoties. Tiesa, žultsskābju sastāvs katram cilvēkam atšķiras, un gremošana ne vienmēr ir pilnvērtīga. Tāpēc zarnās rodas skābju un sārmu līdzsvara pārmaiņas, kas veicina disbakteriozi, sākas burkšķēšana un uzpūšanās, ir šķidra vēdera izeja vai pat caureja. Mēdz būt rūgtuma sajūta mutē.

Gastroenterologs uzsver, ka speciālas diētas pēc holecistektomijas nav! Tās vietā ir dzīvesveida pārmaiņas – vispirms jāiemācās veselīgi, pilnvērtīgi un regulāri ēst. Vairākumā gadījumu šos nosacījumus pacientiem izdodas ievērot tikai dažas nedēļas pēc operācijas, kad uzturam jābūt īpaši saudzējošam, jālieto vairāk šķiedrvielu un šķidruma.

Ēdienreižu skaits jāpalielina līdz 5–6 nelielām maltītēm dienā, ievērojot noteiktu laika ritmu un katru kumosu rūpīgi sakošļājot. Šāds paradums veicina racionālu žults izlietojumu, novērš spiedīgu sajūtu un sāpes pakrūtē.

Katram cilvēkam ir individuāla produktu panesība, un organisma reakcija pasaka priekšā, kurus ēdienus gatavot, bet vismaz dažas nedēļas pēc operācijas un, ja iespējams, arī turpmāk vēlams dot priekšroku liesai gaļai un zivīm, olām, piena produktiem, graudaugiem, dārzeņiem, augļiem, ogām, zaļumiem, sulām. Nav ieteicams speķis, trekna gaļa un zivis, konservi, subprodukti, ar ēteriskajām eļļām bagāti dārzeņi (redīsi, rāceņi, sīpoli, ķiploki), skābenes, spināti, saldumi un konditorejas izstrādājumi. No taukiem piemērotākās ir augu eļļas.

Tiesa gan, jāņem vērā, ka pēc operācijas žultsakmeņi var veidoties arī žultsvadā, taču pareiza ēšana spēj nodrošināt ilgstošu mierīgo periodu, bet diētas pārkāpumi – trekni un asi ēdieni, alkohols, gāzēti dzērieni – radīt paasinājumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.