Mērcītes pie dārzeņu uzkodām. 4 gardas receptes 0
Garda un aromātiska mērce ir kā punkts uz “i”, jo papildina maltīti, padarot to izteiksmīgāku un pikantāku. Ar labu mērcīti var izglābt jebkuru ēdienu.
Ja prot uzmeistarot gardas uzkodu mērcītes, tas vasarā paver plašu iespēju pagatavot daudz dažādu vieglu ēdienu: grilētas tortiljas maizes, dārzeņus, gaļu un zivis, kartupeļu un citu dārzeņu salmiņus, karstmaizes, sāļās dārzeņu pankūkas un kotletes, vārītu dārzeņu salātus.
Riekstu mērce ar zaļumiem
Sastāvdaļas
100 g Indijas riekstu
100 ml piena
2 ēdamkarotes citrona sulas
2 ēdamkarotes sakapātu zaļumu (pētersīļi, dilles, lociņi)
tējkarote cukura
pustējkarote ķiploku pulvera
pustējkarote maltu melno piparu
pustējkarote sāls
Pagatavošana.
Indijas riekstus uz nakti izmērcē aukstā ūdenī. Nokāš un liek blenderī, pievieno citrona sulu, pienu, garšvielas, sāli un cukuru. Kuļ, līdz veidojas bieza, viendabīga masa, kurā iemaisa sakapātus pētersīļus. Var uzglabāt ledusskapī divas dienas.
!!! Uzturvērtības ziņā ļoti vērtīga, aromātiska mērcīte, labi piestāv grilētiem dārzeņiem un frī.
Apelsīnu–čili mērce
Sastāvdaļas
125 ml apelsīnu marmelādes
2 ēdamkarotes saldās čili mērces
1,5 ēdamkarotes sojas mērces
1,5 ēdamkarotes rīsu etiķa
puse ķiploka daiviņas
pustējkarote sāls
¼ tējkarotes maltu melno piparu
Pagatavošana.
Apelsīnu marmelādē iemaisa sojas mērci, saldo čili mērci un rīsu etiķi. Pievieno smalki sakapātu ķiploka pusdaiviņu, sāli un maltus melnos piparus. Samaisa. Var uzglabāt ledusskapī nedēļu.
!!! Sader kopā ar dažādiem ceptiem un grilētiem vistas gaļas ēdieniem, grilētiem dārzeņiem.
Meksikāņu sarkanā mērcīte
Sastāvdaļas
3 miltaini tomāti
liela sarkanā paprika
2 ķiploka daiviņas
4 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu
3 tējkarotes kūpinātas paprikas pulvera
3 ēdamkarotes saldās čili mērces
50 ml augu eļļas
2 ēdamkarotes cukura
1,5 tējkarotes sāls
Pagatavošana.
Tomātus sagriež gabaliņos, arī sarkano papriku. Pārkaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Saliek visu uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, un cep cepeškrāsnī 200 ºC aptuveni 20 minūtes. Cepšanas beigās uzliek ventilatora režīmu, lai apbrūnina, mazliet pat apdedzina papriku un tomātus, jo tas dos mērcei īpašu garšas akcentu. Ja ir iespēja, papriku var grilēt – tad aromāts būs vēl izteiktāks. Apceptajiem dārzeņiem pievieno garšvielas, sakapātas ķiploka daiviņas, cukuru un samaisa. Iemaisa saldo čili mērci un sakapātus pētersīļus.
!!! Labi garšo kopā ar frī, kukurūzas čipsiem, grilētu gaļu.
Pikantā uzkodu mērce
Sastāvdaļas
125 ml light majonēzes
2,5 ēdamkarotes tomātu mērces
2 ēdamkarotes Vusteršīras mērces
tējkarote adžikas
tējkarote ķiploku pulvera
1/3 tējkarotes asās paprikas pulvera
Visas sastāvdaļas samaisa kopā un pasniedz. Var uzglabāt ledusskapī nedēļu.
! Sader kopā ar fritētiem ziedkāpostiem, sīpolu gredzeniem, kartupeļu salmiņiem, zivju ēdieniem.
Uzkodu mērču gatavošanas padomi
Neaizstājamas sastāvdaļas vienkāršai uzkodu mērcei ir ķiploku pulveris, kūpinātas paprikas pulveris, saldā čili mērce, zaļumi. Tad vajadzīgs tikai pamats: krējums, majonēze, tomātu mērce, un ir garda un pikanta mērce.
Saldā čili mērce piešķir patīkamu asumiņu, bet nepadara mērci ļoti asu, savukārt adžika jebkurai mērcei piešķiļ austrumniecisku ugunīgumu.
Lai mērce nepārvērstos par tauku bumbu, baltajām mērcēm ieteicams izvēlēties vieglas (light) majonēzes, vēl labāk – skābo krējumu vai grieķu jogurtu.
Pāris ēdamkarošu cukura uzkodu mērcei dod pilnīgāku garšu, padara to tumīgāku un izceļ garšvielas.
Etiķis piedod asumu, bet tajā pašā laikā pārņem savā varā visu garšas buķeti, tāpēc to pievieno tikai nedaudz.
Svaigi sakapāti sīpoli arī pārāk dominē kopējā garšas buķetē, tāpēc labāk izmantot mazliet sīpolu pulvera vai sīki sakapātus lociņus.
Grilēta paprika, baklažāns un sīpols mērcei dod patīkamu dūmu aromātu, tāpēc tos bieži izmanto kā pamatmasu kopā ar krējumu, majonēzi vai tomātu mērci.
No svaigiem tomātiem negatavo uzkodu mērces, tos vispirms cep cepeškrāsnī, lai iztvaiko liekais ūdens un tomāti kļūst tumīgi. Pretējā gadījumā mērce būs ūdeņaina.
Svaigi garšaugi, ja mērce pastāv ilgāku laiku, nereti rada nelielu rūgtumu, tāpēc ar tiem jārīkojas uzmanīgi.
Mērces var gatavot no visiem eksotiskajiem augļiem, piemēram, apelsīniem, ananasa, mango, mandarīniem. Galvenais, lai tie ir aromātiski.
Skābēti un marinēti gurķi baltajām mērcēm, piemēram, no grieķu jogurta, skābā krējuma vai majonēzes, piešķir aromātu un patīkamu kraukšķīgumu. Tos vispirms sarīvē uz rupjas rīves vai sagriež smalkos gabaliņos. Bet svaigi gurķi atsulojas, un mērce kļūst šķidra.
Sinepes un mārrutki ir sastāvdaļas, no kurām visātrāk pagatavot uzkodu mērci, – tos pievieno majonēzei vai skābajam krējumam.
Aličas, ērkšķogas, skābie ķirši, upenes – visas skābās ogas der pikantu uzkodu mērču – čatniju – pagatavošanai.