Trīs dažādas mērces salātiem un uzkodām 0
Etiķa un eļļas mērce
Dažādu salātu gatavošanai bieži izmanto maisījumu, kura pamatsastāvdaļas ir etiķis un eļļa (attiecībā 1:3). Atbilstīgi katras saimnieces garšas sajūtai šī proporcija var būt arī citāda.
Nelielā traukā sakuļ 4 ēdamkarotes etiķa ar sāli un pipariem. Mērce būs pikantāka, ja tai pievienos 2 tējkarotes sinepju. Turpinot kulšanu, mērci pakāpeniski papildina ar 180 ml (12 ēdamkarotēm) eļļas. Puto tik ilgi, līdz mērce sāk sabiezēt. Ja nepieciešams, beigās pieber vēl sāli un piparus.
Mērces garšu var bagātināt ar garšaugiem: rozmarīnu, pētersīļiem, maurlokiem, piparmētru. Kā interesanta piedeva noder ķiploki, šalotes sīpoli, paprika, mārrutki, dažādas sēkliņas.
Skābā krējuma mērce
Sastāvdaļas
• 250 ml skābā krējuma
• 250 ml majonēzes
• 175 ml etiķa
• 2 ēdamkarotes cukura
• 2 tējkarotes sinepju
• 2 tējkarotes ķimeņu
Pagatavošana
Krējumu, etiķi, sinepes, cukuru, sāli un ķimenes liek traukā un rūpīgi sakuļ. Pievieno majonēzi un mērci vēlreiz labi samaisa. Pēc garšas pieber sāli un piparus.
Sinepes mērci padara pikantāku.
Jogurta mērce
Sastāvdaļas
• 500 ml jogurta bez piedevām
• 2 nelieli gurķi
• 3 ķiploka daiviņas
• 1 saišķis svaigas piparmētras
• pustējkarote malta koriandra
• ¼ tējkarotes maltu ķimeņu
Pagatavošana
Gurķus nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm un iztīra sēklas. Tad sagriež nelielos kubiņos, ieber caurdurī, apkaisa ar sāli un samaisa. Sagatavotos gurķus mērcei var pievienot pēc 15–20 minūtēm.
Sīki sasmalcina ķiplokus. Piparmētru sagriež gabaliņos. Gurķus ieber traukā, pievieno sasmalcinātos ķiplokus, piparmētru, koriandru, ķimenes un jogurtu. Pieber sāli un labi samaisa. Uz pāris stundām ievieto ledusskapī.
Piparmētras vietā mērcei var pievienot saišķīti smalki sagrieztu svaigu diļļu.