Mērce – salātu karaliene. Liec klāt to, kas dārzā! 0
Vai tā būtu grilēta gaļa vai zivs, lapu salāti vai ar visu mizu vārīti kartupeļi, ēdiena garšu niansētāku padarīs mērce. Pat no pāris sastāvdaļām iespējams uzburt lielisku piedevu!
Pirms dodas uz veikalu iegādāties pārtikas produktus mērcei, uztura speciāliste Liene Sondore iesaka paskatīties, vai pļavā un dārzā nav izaudzis kaut kas šim nolūkam piemērots. Viņa rosina būt radošiem, nebaidīties no eksperimentiem, apvienojot šķietami nesavietojamas ēdiena sastāvdaļas.
Lai pagatavotu zaļumu mērci, sablendē sauju nātru (tās iepriekš noteikti jāapplaucē!) ar tādu pašu daudzumu skābeņu vai spinātu, kā arī ar lociņiem, baziliku, pāris ķiploka daiviņām, olīveļļu un citrona vai laima sulu. Ja vēlas, mērcei var piebērt linsēklas, kaņepju vai citas sēklas. Speciāliste stāsta, ka šī mērce, kurā ir daudz C vitamīna, lieliski sader ar gaļu, zivīm, svaigiem tomātiem, biezpienu, vārītiem kartupeļiem vai rīsiem, to var uzziest uz rudzu maizes rikas. Turklāt ledusskapī var glabāt nedēļu.
Tikai pāris sastāvdaļu – viens rabarbera kāts un viens mango – nepieciešams, lai tiktu pie tikpat universālas ēdiena piedevas kā iepriekšējā. Rabarberu un mango sablendē, pieliek piestiņā saberztus smaržīgos piparus – un viss!
Var pamēģināt, kā garšo mērce, kas gatavota uz bezpiedevu jogurta un fetas siera bāzes. Sablendē 200 ml jogurta, 150 g fetas siera, 1 ēdamkaroti biezpiena, 2–3 ķiploka daiviņas un nelielu svaigu gurķi, kam pievienots sāls un piestiņā saberzti melnie pipari. Ja vēlas pikantumu, var pielikt sinepes un mārrutkus, kā arī rīvētus redīsus un nedaudz svaiga čili. Karaliski garšos kopā ar jaunajiem kartupelīšiem, grilētiem dārzeņiem, arī grilētu gaļu un zivīm.
Zemeņu laikā būtu nepiedodami nelikt lietā šīs ogas. No tām var pagatavot ne tikai desertus, bet arī mērces grilējumiem un salātiem. Zemenes sablendē, masā iemaisa smalki sagrieztus sīpolus, pievieno piestiņā saberztus melnos piparus, nedaudz čili un pielej nedaudz balzametiķa.
Savukārt medus mērcei vajag 2 tējkarotes medus, 1 tējkaroti sinepju, 2 apelsīnu sulu, maltus melnos piparus un sāli.
PADOMI
• Mērces salātiem pievieno pirms pasniegšanas, tad ēdienam būs niansētāka garša.
• Ļoti uzmanīgi jārīkojas ar garšvielām. Tās jāpievieno pa šķipsniņai, nevis uzreiz daudz un jāgaršo, vai panākts vēlamais rezultāts.
• Eļļas izvēlē priekšroka dodama olīveļļai Extra Virgin, var izmantot arī sezama, dažādu sēklu, riekstu un vīnogu kauliņu eļļu.
• Ja lieto skābāku etiķi, mērcei vajadzēs pievienot vairāk eļļas.